Der gik ikke lang tid fra skyderiet begyndte på Aarhus Universitet, til pressen stod foran bygningen på Trøjborg med kamera og diktafoner.

Der gik ikke lang tid fra skyderiet begyndte på Aarhus Universitet, til pressen stod foran bygningen på Trøjborg med kamera og diktafoner. Arkivfoto: Jan Hjortshøj/Ritzau Scanpix

Podcast:

Vidnerne til skyderiet følte sig jagtet af den danske presse

Pressens måde at håndtere skyderiet på Aarhus Universitet tilbage i 1994 var upassende, lyder det fra flere i fjerde afsnit af podcast-serien 'Skyderiet På Aarhus Universitet'

Af
Jonas Wrede Hansen

Podcast-serie "Det var sindssygt. Det var meget, meget ubehageligt at opleve, hvor aggressive og pågående de var."

Sådan lyder det blandt andet fra Ask Elklit i fjerde afsnit af podcast-serien 'Skyderiet på Aarhus Universitet' om pressens håndtering af skuddramaet.

LYT TIL FJERDE AFSNIT HERUNDER

Han hjalp som psykolog vidnerne videre og oplevede derfor, hvilken effekt journalisternes arbejdsmetoder havde på de personer, der var mest berørt af skyderiet.

"Man er jo jaget vildt, fordi de har så travlt med at finde nogen, der vil udtale sig, og det er hæmningsløst, og det er manipulerende, når de, (journalisterne, red.) siger 'det er jo godt for dig at snakke om det.' Men det er jo ikke godt for en, at se sig selv på forsiden næste dag," fortsætter psykologen, der også selv blevet kontaktet af flere journalister, hvilket ofte skete sent om aftenen.

Journalist løj i avisen

Karen Gleit, der i 1994 var kantineleder i universitetsbygningen på Trøjborg, oplevede også efter skyderiet, at journalister kimede hende ned.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Find podcast-serien 'Skyderiet På Aarhus Universitet' i iTunes, på Spotify, Stitcher og på Soundcloud.

Find podcast-serien 'Skyderiet På Aarhus Universitet' i iTunes, på Spotify, Stitcher og på Soundcloud. Grafik: Klaus Møller

"Telefonen ringede, ringede, ringede og ringede," fortæller hun i podcast-afsnittet.

Kantinelederen tog dog aldrig telefonen, for hun ville ikke snakke med journalister. Det var hun simpelthen følelsesmæssigt ikke i stand til, forklarer hun i fjerde afsnit af 'Skyderiet På Aarhus Universitet'.

I stedet tog hendes søn telefonen og sagde til journalisten, at han skulle lade hans mor være.

"Det blev lavet om til; 'Kantine-leder brudt sammen'. Det var altså ikke sandt. Han (journalisten, red.) havde slet ikke talt med mig," fortæller Karen Gleit i podcast-afsnittet.

B.T. valgte kort tid efter skyderiet at bringe en hel side med to blyanttegninger, der skildrede gerningsmanden med sit oversavede jagtgevær, imens han skød i kantinen, hvor man kunne se en kvinde, der lige var blevet skudt, imens blodet sprøjtede fra hendes hals. Avisen forsvarede tegningen, men beklagede, hvis den havde såret nogen.

Fjerde afsnit af 'Skyderiet På Aarhus Universitet' er ude nu i iTunes, på Spotify, Stitcher og på Soundcloud.

SKYDERIET PÅ AARHUS UNIVERSITET

    En podcast-serie fra Lokalavisen Aarhus i fem afsnit.

    Udkommer hver tirsdag iTunes, på Soundcloud og på diverse andre podcast-platforme

    Fjerde afsnit er ude nu og kan høres her

    Vært: Magnus Bekholm

Publiceret 29 January 2019 07:00