Præsteklumme:

Et bedre menneske

Af
Lene Kofod

Frederikskirken

Skåde

præsteklumme Hermed en god undskyldning for at smide sig i sofaen med en god bog. Man bliver nemlig et bedre menneske af at læse god litteratur. Den græske filosof Aristoteles (384-322 f.Kr.) pegede tidligt på, at litteratur udstyrer os med erfaring i at være menneske.

Der findes selvfølgelig mange karikerede mennesketyper i bøgerne, for de er mest underholdende. Men uanset om disse er værre eller bedre end det, vi tror om os selv, så bidrager de til vores forståelse af at være menneske på godt og ondt.

Mennesker, der for ekempel gør deres bedste under svære forhold, inspirerer os til at tænke i muligheder. Vi bygges op, når det menneskelige potentiale og mod udfoldes i en god historie. Måske overvejer vi, hvad vi selv ville gøre i situationen. Ofte vil en perspektivering fra bogens univers kaste lys over vores liv. Selv om vores vilkår er anderledes, kan følelser og tanker sagtens ligne.

Vi har brug for perspektiv i livet og for at mindes om, at livet ikke kun handler om os selv og vores egne livsprojekter. Vi har brug for selvindsigt og selvudsigt, - et blik væk fra os selv og ud mod andre mennesker og den verden, vi lever i.

Politikere og meningsdannere gør ofte tingenes betydning op i penge og økonomi. Medierne kappes om at målrette deres budskaber til flest mulige seere, lyttere og læsere. Men litteraturen byder på en langt mere nuanceret beskrivelse af det at være menneske. Her finders hjælp, når livet banker på i glæde og bekymring, i forandring og stilstand.

Som passager i forfatterens fantasi kommer vi på tæt hold af det alarmerende eller mærkværdige, som måske er hverdagskost for naboen. Vi får indblik i et liv, vi kun kan drømme om og udfordringer, vi næppe kan forestille os. De fiktive personers bevæggrunde vækker genklang i vores eget liv. Vi gør os erfaringer pr. vikar, kan man sige. Vi oplever ikke reelt det, som sker i bogen, men de følelser og tanker, som opstår, er reelle nok som grobund for erfaring. Dermed bliver vi bedre i stand til at forholde os til det, vi ikke kender fra vores eget liv, - med større forståelse og rummelighed til følge.

Så grib en god bog og bliv optaget af en anden historie end din egen, og lad indsigter og udsigter gøre dig til et bedre menneske!

Publiceret 26 January 2019 07:00