Det er en særdeles god idé at vaske hænder, hvis man vil undgå at blive smittet med influenza.

Det er en særdeles god idé at vaske hænder, hvis man vil undgå at blive smittet med influenza. Modelfoto

Sådan undgår du influenza:

Simple tricks kan minimere risikoen markant

Ved at holde hænderne rene kan man forebygge at blive smittet med forkølelse og med de influenza-typer, der er på trapperne

Med det kølige vejr kommer også snot, hosten, feber og influenza. Men med simple tricks og forholdsregler kan man minimere risikoen for at blive én af de uheldige, der ryger på langs eller må kæmpe sig hostende og snøftende gennem arbejdsdagene. Det oplyser hygiejnevirksomheden Initial i en pressemeddelelse.

Den væsentligste smittekilde er vores hænder, som i løbet af en dag kommer i kontakt med et utal af bakterier. Det sker på arbejdspladsen eller i skolen, det sker i transporten, supermarkedet og træningscentret – og det sker hjemme hos os selv. Ved at vaske hænderne ordentligt og jævnligt kan man både minimere risikoen for selv at blive smittet og for at smitte andre.

”God håndhygiejne kan spare os for meget skranten og mange sygedage, for smitten sker ofte via vores hænder,” siger Maria Brix Balle, der er biolog i hygiejnevirksomheden Initial, i pressemeddelelsen.

Ingen kø ved håndvasken

Selv om det er let at minimere smitterisikoen, springer mange danskere over, hvor gærdet er lavest, når de har været på toilettet. En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Initial sidste sommer, viser blandt andet, at kun 68 procent af danske mænd konsekvent bruger sæbe, når de vasker hænder. Kvinderne er bedre til at huske sæben, idet 83 procent svarer, at de altid husker sæben.

”Det at vaske hænder er for en dels vedkommende det samme som at stikke hænderne under vandhanen et øjeblik. Men der skal vand, sæbe og knofedt til, hvis man vil have rene hænder og dermed reducere smittefaren,” fortsætter Maria Brix Balle fra Initial i pressemeddelelsen.

jwh

Sådan vasker du hænderne ordentligt:

  · Gør hænderne våde, inden du kommer sæbe på.

  · Vask omhyggeligt hænderne, også ved tommelfingrene, mellem fingrene, på håndryggen, ved fingerspidserne og omkring håndleddene.

  · Tør hænderne ordentligt. Er du på et offentligt toilet, så brug så vidt muligt papirservietter, helst fra en no touch-dispenser.

Kilde: Initial

Andre tips til at undgå smitte:

  · Undgå kontakt med syge personer.

  · Undgå at røre unødigt ved din mund, øjne og næse.

  · Brug håndsprit til dine hænder.

  · Hold en god hygiejne på toilettet.

  · Rengør/desinficer dørhåndtag og bordoverflader og andre steder, mange er i berøring med andre steder, mange er i berøring med.

  · Luft hyppigt ud.

  · Ældre og immunsvækkede kan overveje at blive vaccineret mod influenza.

  · Bliv hjemme fra arbejde, hvis du føler dig syg.

Kilde: Initial

Publiceret 20 January 2019 12:26