DropInDåb i Kristkirken på Vesterbro i København.

DropInDåb i Kristkirken på Vesterbro i København. Foto: Pirita Taskinen

Kom ind fra gaden og bliv døbt i folkekirken

Deltagelse i gudstjenesten med mange gæster og forventninger om at holde fest afholder nogle fra at blive døbt eller få deres barn døbt. Nu gør folkekirken i Aarhus det nemmere at blive døbt med DropInDåb

Af
Jeppe Rafn

Du behøver ikke deltage i en gudstjeneste for at blive døbt eller få dit barn døbt i folkekirken. Du behøver heller ikke længere at kontakte kirken på forhånd for at blive døbt.

Fra i år kan du komme ind fra gaden og blive døbt i folkekirker i Aarhus. Aarhusianske kirker afholder i 2019 er række såkaldte DropInDåb, hvor man uden forhåndstilmelding kan komme ind fra gaden og blive døbt eller få sit barn døbt.

DropInDåb har spredt sig, efter Kristkirken i København i efteråret 2017 afholdt det første arrangement i Danmark. Der kom 34 personer for at blive døbt, og et år senere var 247 personer ifølge folkekirken.dk blevet døbt ved 10 DropInDåb rundt omkring i landet.

Grænseoverskridende

Ifølge domprovst Poul Henning Bartholin er der forskellige grunde til, at folk ikke er blevet døbt ved en gudstjeneste, men gerne vil døbes ved en DropInDåb.

DropInDåb i Kristkirken på Vesterbro i København.

DropInDåb i Kristkirken på Vesterbro i København. Foto: Pirita Taskinen

”Det kan være voksne, der finder det grænseoverskridende at blive døbt ved en gudstjeneste med deltagelse af mange mennesker. De har måske været ude for noget i deres liv, der får dem til at sige, de gerne vil døbes, men de ønsker ikke, det foregår ved en offentlig gudstjeneste. Derudover er det tit forbundet med en fest at blive døbt, og det kan der være børnefamilier, der ikke har råd til. Familien forventer, de holder en fest, og så tænker de måske, at de hellere må droppe det,” fortæller Poul Henning Bartholin, der er domprovst i Aarhus Provsti.

Det her er tænkt som et forsøg på at sænke tærsklen til kirken, og det understreger, at alle er velkommen i kirken

”Der er kollegaer, der synes, det er for meget og for poppet, og at folk ikke bliver forberedt godt nok til dåben ved en DropInDåb, men jeg synes ikke, jeg skal sætte folk til eksamen, hvis de ønsker at blive døbt. Det handler om at tage folk alvorligt, og jeg ser ikke nogle farer eller ulemper ved DropInDåb,” siger domprovsten.

Fællesdåb i Hasle Kirke

Der har ikke tidligere været DropInDåb i aarhusianske folkekirker. Hasle Kirke har dog, inspireret af dropin, i efteråret afholdt en fællesdåb, hvor folk skulle tilmelde sig en uge før. Det benyttede tre børn i forskellige aldre sig af. Fælles for dem var, at de ikke var den første i søskendeflokken og af forskellige årsager ikke var blevet døbt.

”De har haft mulighed for at blive døbt hver eneste søndag i deres liv, men det er et større skridt at blive døbt ved en traditionel højmesse. I Danmark er vi flasket op med, at man bliver døbt som spædbarn, og når så en på 12 eller en voksen ønsker at blive døbt, kan det være set stort skridt at tage. Her kan det hjælpe med et særligt arrangement, og at der er andre i samme situation, så man får det gjort og ikke bare taler om det,” fortæller sognepræst Morten Skrubbeltang, Hasle Kirke.

Hasle Kirke har planer om igen at afholde en fællesdåb, og sognepræst Morten Skrubbeltang kan også sagtens forestille sig, at man afholder en DropInDåb.

Kommer folk i møde

Domprovst Poul Henning Bartholin fortæller, at det principielt altid har været sådan, at folk har kunnet gå til en præst for at blive døbt ved en ’privat’ gudstjeneste.

”Jeg har selv haft flere af dem, men nu kommer vi altså folks hindringer for at blive døbt i møde. Jeg synes, det er meget vigtigt for kirken, at vi er nemt tilgængelige. Det mener jeg, vi er, men det opleves ikke altid sådan. Det her er tænkt som et forsøg på at sænke tærsklen til kirken, og det understreger, at alle er velkommen i kirken,” siger Bartholin.

Domprovst Poul Henning Bartholin, Aarhus Domprovsti.

Domprovst Poul Henning Bartholin, Aarhus Domprovsti. Pressefoto

Når folk ankommer til DropinDåb bliver de budt velkommen og spurgt, om de kommer for at blive døbt. I så fald skal man registreres og fremvise billedlegitimation med CPR-nummer, så kirken kan tjekke, at man ikke er døbt i forvejen. Der skal udfyldes et papir, hvor der står, hvem der er de to dåbsvidner. Hvis man ikke selv har nogen vidner med, vil der altid være nogen fra kirken, som kan bevidne dåben.

Samtale med præst

Derefter får man en kort samtale med en præst, inden man kommer til døbefonten og får vand i hovedet.

”Til samtalen kan præsten for eksempel spørge, hvad dåben betyder for dig, og så kommer der nogle ting frem, så præsten får lejlighed til at fortælle lidt dybere om, hvad dåben er. Ved dåben siger man ja til Guds løfte om, at ’du er mit barn både i liv og død, jeg er med dig altid’. Det er en styrke, mange har brug for at vide, at de ikke står alene i tilværelsen,” forklarer domprovst Henning Bartholin.

Efter dåben spiller organisten på orglet, og bagefter byder kirken på en lille forfriskning og gave.

”Vi gør det festligt med et lille arrangement.”

Ved tidligere DropInDåb i Danmark er der typisk kommet 20-25 personer for at blive døbt. Domprovsten forventer et tilsvarende antal til den første DropInDåb i Aarhus, der finder sted i Skt. Johannes Kirke i begyndelsen af februar.

Der vil være præster, kirketjenere, kordegne, organister og frivillige fra flere af provstiets kirker, så de kan afløse hinanden og tage hånd om dem, der kommer for at blive døbt.

DropInDåb i Aarhus

Folkekirken i Aarhus planlægger at afholde 8-10 DropInDåb i løbet af 2019. Indtil videre er der sat tid og sted på tre arrangementer:

2. februar kl. 11-16: Skt. Johannes Kirke, Peter Sabroes Gade 20, Aarhus C

29. marts kl. 16-19: Fredenskirken, Rosenvangs Allé 51, Viby

6. april kl. 14-17: Tranebjerg Kirke på Samsø

Du skal blot medbringe legitimation med foto og CPR-nummer

Børn skal være ledsaget af forældre

Man kan komme alene, men man må også gerne tage gæster med

Alle er velkommen, uanset hvor man bor

Facebooksiden DropInDåb orienterer om dåbsdage i Aarhus

Publiceret 20 January 2019 07:00