Det er ikke længere muligt at tjekke ind og ud med sit dankort ved p-automaterne på de offentlige p-anlæg i Aarhus.

Det er ikke længere muligt at tjekke ind og ud med sit dankort ved p-automaterne på de offentlige p-anlæg i Aarhus. Foto: Jonas Wrede Hansen

Borger føler sig snydt af ny p-ordning i Aarhus:

"Jeg føler mig bondefanget"

Nu skal man betale forud, når man bruger betalingskort ved betalingsparkering i Aarhus. Borger er irriteret, imens kommunen kalder det for god service

Af
Jonas Wrede Hansen

Betalingsparkering Da Christen Clemmensen fra Lystrup for nylig tog bilen til Aarhus for at handle, endte en hyggelig tur ind til byen med, at han blev noget fornærmet over den ændring, som kommunen har foretaget for betaling af parkering ved automaterne på offentlige p-anlæg.

"Jeg synes ikke, det er fair, at jeg ikke kan nøjes med at betale for den tid, jeg bruger, som jeg kunne førhen. Nu skal jeg vælge, hvor lang tid, jeg har tænkt mig at holde parkeret, før jeg ved, hvor længe jeg har behov for det," fortæller han.

Fra 1. januar skiftede p-automaterne i Aarhus nemlig over til forudbetaling som en del af den parkeringspolitik, der blev vedtaget sidste år i Aarhus Byråd. Det betyder, at det ikke længere er muligt at tjekke ind og ud med sit betalingskort, som man kunne tidligere. I stedet skal man købe den tid, som man forventer at holde parkeret.

"Det er som om, at kommunen har set lyset hos de private p-huse og nu kan se en mulighed for at tjene ekstra penge," siger Christen Clemmensen med henvisning til, at der nu er en risiko for, at man betaler for en parkeringstid, som man ikke får brug for.

Brug parkeringsapps

Ifølge Kim Gulvad Svendsen, der er driftschef hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, er det bestemt ikke for at tjene ekstra penge, at man har ændret betalingsmåden ved p-automaterne.

"Det er ikke det, der er hensigten. Det er i stedet for at give en bedre service til borgerne ved, at man ikke længere skal lave flere transaktioner og gå langt efter betalingsautomaterne. Vi vil gerne gøre det mere brugervenligt," fortæller Kim Gulvad Svendsen til Lokalavisen Aarhus og påpeger samtidig, at man stadigvæk kan bruge forskellige parkeringsapps til at tjekke ind og ud med ved de offentlige p-anlæg og p-huse.

"Man har jo, hvis man bruger en betalings-app, de frihedsgrader, at man betaler for lige præcis den tid, som man bruger, og så kan man også forlænge det, hvis man har brug for mere tid, uden at man skal ned for at fylde flere mønter i for at købe yderligere tid," tilføjer han.

Forstår irritationen

Christen Clemmensen har dog ikke en smartphone, så han har ikke mulighed for at benytte sig af de apps, der findes til parkering i Aarhus.

"Folk, der af den ene eller anden grund ikke har en smartphone, er de helt store tabere i det her," siger han.

Kim Gulvad Svendsen kan godt forstå, at borgere, der ikke har en smartphone, kan blive irriterede over betalingsændringen.

"Den lille bagside er, at nogle enkelte kommer til at betale nogle få kroner for meget. Jeg mener egentlig, at der er en større gode ved ændringen," fortæller han og fortsætter:

"Jeg har selv her den anden dag brugt en automat, og jeg synes jo ikke, at det er mere besværligt at bruge betalingskort. Man har en transaktion mindre ved at betale forud. Man trykker de minutter ind, man regner med, at man skal holde parkeret, og så skal man ikke tjekke ud. På den måde er det jo også at lette processen."

Driftschefen påpeger også, at den nye betalingsform gør, at man ikke længere kan komme til eksempelvis at betale for et helt døgn, som man kunne tidligere, hvis man glemte at tjekke ud.

Det argument køber Christen Clemmensen dog ikke. Han synes, at det er ens eget ansvar at få tjekket ud, og synes bestemt ikke, at servicen er forbedret med den nye betalingsændring.

"Jeg føler mig bondefanget, når man skal vælge, hvor lang tid man holder der, for så vælger man en time ekstra for at være på den sikre side," siger han.

Publiceret 19 January 2019 09:28