Torben Tramm.

Torben Tramm.

Præsteklumme: At blive set

Af
sognepræst Torben Tramm

Helligåndskirken

præsteklumme Vi længes sådan efter at blive set. Vi har et ufatteligt behov for at blive set. Så meget endda, at nogle er villige til at bruge andres lidelse og ulykke som påskud for at promovere sig selv, som vi så det for nogen tid siden med de mange, der standsede op for at tage billeder af den tragiske ulykke på Storebælt for at gøre deres egne Facebook-profiler mere spændende og tillokkende.

De sociale medier udstiller virkelig den dybe længsel efter og det store behov, vi har for at blive set, og det kan virke helt grotesk, at det faktisk er så stærk en kraft i os, at den kan få os til at opføre os så i den grad upassende, som ovennævnte eksempel er et udtryk for!

Det ER vigtigt at blive set. Børn, der ikke bliver set af deres forældre og andre, vil mistrives og lide skade af det. Det er livsnødvendigt for os at blive set. Og vi ved fra os selv, hvor utroligt dejligt, det er, hvis der er nogen, der ser os – ikke bare sådan som i registrerer, at der er en mængde luft, der passer med omridset af vores krop, der er optaget, men virkelig lægger mærke til os, ikke bare, hvordan vi ser ud, men hvem vi er, hvad vi tænker og hvordan vi har det.

Det kan også være barsk at blive set – især, hvis vi bliver set igennem, gennemskuet og måske endda afsløret med ting, vi slet ikke har lyst til at få frem i lyset. Bliver man til gengæld gennemskuet af én, der ikke har onde hensigter, men er en ven og tværtimod vil én det godt, er det faktisk en stor befrielse. ”Jeg har set det, men det gør ikke noget, jeg holder af dig alligevel!”

På søndag hører vi om én, der bliver gennemskuet på dén måde. Gennemskuet af ham, der virkelig ser os, ser os, som vi er, med alle de fejl og mangler, vi nu har, og som elsker os alligevel. Ham, som hjælper os til også at se hinanden med kærlighedens øjne. Kom og hør om det på søndag – og kom og bliv set!

Publiceret 19 January 2019 10:00