To dage efter skyderiet i universitetsbygningen på Trøjborg blev der afholdt en mindehøjtidelighed.

To dage efter skyderiet i universitetsbygningen på Trøjborg blev der afholdt en mindehøjtidelighed. Arkivfoto: Erik Kragh/Ritzau Scanpix

Podcast-serie:

Sådan har skuddramaet påvirket de overlevende

I andet afsnit af podcast-serien bliver der kigget nærmere på, hvilken hjælp vidnerne til skyderiet fik

Af
Jonas Wrede Hansen

Podcast-serie Det er svært at forestille sig, hvordan det er at være til stede i et lokale, hvor en mand med et jagtgevær løber rundt med det ene formål at dræbe så mange som muligt. Hvordan reagerer man i det, hvordan forfølger de rædsomme oplevelser én bagefter, og er man stadigvæk mærket af det den dag i dag, selvom det er 25 år siden?

Lyt til 2. afsnit af Skyderiet på Aarhus Universitet herunder

Det ved de personer, der var til stede 5. april 1994 i Aarhus Universitets bygning på Trøjborg, hvor en 35-årig mandlig studerende stod bag danmarkshistoriens første og eneste skoleskyderi.

I Lokalavisen Aarhus' andet afsnit af podcast-serien om skyderiet på Aarhus Universitet dykker journalist Magnus Bekholm ned i, hvordan de overlevende blev hjulpet i dagene efter skuddramaet, og så kigger han på, hvordan flere stadigvæk er forfulgt af skyderiets rædsler.

"Jeg går ikke bare ind i dag og sætter mig 'blindt'. Jeg orienterer mig i rummet og ved, at der er en vej mere ud, eller jeg ved, at der kun er den her vej ud. Det er ikke noget, jeg tænker over. Det er bare naturligt," lyder det blandt i podcast-afsnittet fra Jan Storm.

Måtte sige op

Han var Falck-redder og en af de første på stedet den april-dag i 1994. Det syn og den frygt for gerningsmanden, han oplevede den dag i universitetsbygningen, har forfulgt ham efterfølgende. Men han er ikke den eneste, der har det sådan.

Falck-redder Jan Storm tog imod psykologhjælpen, efter han havde været til sted ved skuddramaet på Aarhus Universitet.

Falck-redder Jan Storm tog imod psykologhjælpen, efter han havde været til sted ved skuddramaet på Aarhus Universitet. Foto: Magnus F. Bekholm

For Karen Gleit, der stod i kantinen den dag for 25 år siden, har skyderiet haft voldsomme konsekvenser, fortæller hun i podcast-afsnittet.

Halvandet år på efter hændelsen begyndte følelserne og minderne langsomt at snige sig ind på hende, når hun opholdt sig i kantinen.

"En dag jeg tog mig selv i at løbe, så meget jeg kunne, igennem gangene og ud, og så tænkte jeg, 'at det her er bare helt galt. Det går slet ikke'," fortæller Karen Gleit i andet afsnit af 'Skyderiet på Aarhus Universitet'.

Tre år efter skuddramaet sagde hun derfor op.

Første afsnit af Lokalavisen Aarhus' podcast-serie om skuddramet for næsten 25 år siden er ude nu. Søg på 'Skyderiet på Aarhus Universitet' dér, hvor du normalt lytter til dine podcasts.

Første afsnit af Lokalavisen Aarhus' podcast-serie om skuddramaet for næsten 25 år siden er ude nu. Søg på 'Skyderiet på Aarhus Universitet' dér, hvor du normalt lytter til dine podcasts. Grafik: Klaus Møller

Også Claus Skade Sørensen, der som studerende befandt sig i kantinen under skyderiet, har mærket, hvordan oplevelserne har påvirket hverdagen.

"I tiden efter har jeg det sådan, at jeg er meget opmærksom i større forsamlinger. Jeg sætter mig gerne ned, så jeg kan se indgange med ryggen mod muren og kigger, hvor jeg kan flygte hen. Der går et stykke tid, hvor jeg er ekstra opmærksom i forsamlinger og i forhold til flugtveje," fortæller han i afsnittet.

Afsnit to er ude nu og kan høres i iTunes, på Spotify, Soundcloud og på diverse andre podcast-platforme. Søg efter 'Skyderiet på Aarhus Universitet' dér, hvor du normalt hører dine podcasts. Hvis du abonnerer på podcasten, er du sikker på at få en besked om næste afsnit, så snart det er lagt op.

Skyderiet på Aarhus Universitet

    En podcast-serie fra Lokalavisen Aarhus i fem afsnit.

    Udkommer hver tirsdag i iTunes, på Spotify, Soundcloud og på diverse andre podcast-platforme

    De første to afsnit er ude nu

    Vært: Magnus Bekholm

Publiceret 15 January 2019 06:00