Årets første vigtige nyhed blandt elbiler; Hyundai Kona Electric, der netop har haft DK-premiere.

Årets første vigtige nyhed blandt elbiler; Hyundai Kona Electric, der netop har haft DK-premiere.

20 nye elbiler på vej: Her er den første, og den er rigitg god

Meget tyder på, at 2019 bliver det store gennembrudsår for elbiler – længere rækkevidde og lavere priser kendetegner mange af de nye på strøm. Her er den første, Hyundai Kona Electric. Vi har masser af roser

Af
Flemming Haslund

BILTEST Jo. Tesla har vist vejen, og Nissan Leaf er her. Men elbiler har indtil starten på 2019 været mere snak end køb. Men i år kommer der til for alvor at ske noget, for nu kommer det store udvalg: Der er knap 20 nye elbiler på vej til de danske bilkøbere.

Den første af dem alle holder her. Med DK-premiere den 12. og 13. januar er Hyundai Kona Electric den første af de mange elbilsnyheder. Og der er ingen grund til at vente på konklusionen: Vi har roser i spandevis til bilen. Fire ud af fem stjerner og denne konklusion: Tesla-rækkevidde til Golf-pris.

De positive egenskaber står i kø: For det første står der tæt ved 400 km tilbage, når man sætter sig bag rattet i Kone Electric med fuldt opladet batteri. Og dernæst: Man sidder glimrende i korrekt vinklet rat og store rat.

Og når man så kører: Speederen reagerer så elbils-typisk prompte på speederen og med godt og vel 200 hk er bilen altid parat til at flytte sig.

Lang garanti på batteriet

Kona på strøm stiller op foran især Nissan Leaf, der hidtil har ført an blandt elbiler til 'normal' pris – normal til forskel fra de langt dyrere Teslaer. Og overfor Leaf plus et par andre, knap så udbredte elbiler, har Hyundaien to afgørende kort på hånden (eller hvor en bil nu har sine esser placeret):

Rækkevidden, der ifølge den nye, mere realistiske WLTP-norm er 450 km – Leafs tilsvarende rækkevidde er 270 km. Så 450 er langt af en elbil at være. Og vores testkørsel af bilen var først og fremmest anderledes, fordi vi jo bare kunne køre og køre uden at tænke på næste opladning.

Dernæst koreanerens pris: 275.000 kr. for en 100 kW-bil er direkte sammenligneligt med Nissan Leaf, der med en 110 kW-motor koster lige knap 285.000 kr. Den kommende Kia e-Niro starter ved 290.000 kr. Så altså: Rækkevidde og pris.

Dertil kommer så garanti, der altid er et Hyundai-trumfkort. Kona Electric har fem års garanti uden kilometerbegrænsning og otte år eller 200.000 km garanti på batteripakken.

Plusser

og minusser

+ Stor rækkevidde

+ Fart

+ Pris og garanti

Affjedring

Bagsædeplads

Bagagerumsplads

Hyundai Kona Electric – helt kort

Type: SUV, forhjulstræk

Motor: Elmotor, her med 204 hk

Acc.: 7,6 sek.

Rækkevidde: 449 km*

Pris: 349.995 kr.

Billigste Kona Electric: 274.995 kr.

*) Efter den nye norm, WLTP

Publiceret 13 January 2019 09:06