I guiden til korrekt bortskaffelse af juleaffald, kan du blandt andet se, hvad du skal gøre med dit udtjente juletræ. Foto: Mostphotos

I guiden til korrekt bortskaffelse af juleaffald, kan du blandt andet se, hvad du skal gøre med dit udtjente juletræ. Foto: Mostphotos

Guide:

Det skal du gøre med alt dit juleaffald

Her er en guide til korrekt afskaffelse af ekstraordinært meget affald i julemåneden

Julen står for døren, og det betyder ekstra meget arbejde for kommunens renovationsmedarbejdere.

For i julen genererer folk bare ekstraordinært meget affald. I december 2017 blev der registreret hele 371 ton mere affald end i en normal måned svarende til 40 fyldte skraldebiler. Affald, der ofte er usædvanligt i form af juletræer, dekorationer, gavepapir og meget mere.

Intet tyder på, at 2018 bliver bedre, og derfor opfordrer Aarhus Kommune nu borgerne til at bortskaffe jule- og nytårsefterladenskabender på korrekt vis.

”Julen er en dejlig tid, men den genererer også store mængder affald. Jeg vil derfor opfordre til, at man sorterer sit juleaffald så godt som muligt, så det ender de rigtige steder. På den måde yder vi alle et bidrag til at gøre julen mere bæredygtig,” siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse.

Her følger en guide til, hvad du skal gøre med visse former for affald. Du kan med fordel gemme denne artikel, så du kan finde den frem, når du er i tvivl:

Juletræet

Aleveres på genbrugsstationen. Husk at fjerne al julepynten. Bor du i midtbyen, kan du få afhentet juletræet som storskrald. Bestil afhentning af juletræer i midtbyen på www.affaldvarme.dk/storskrald

Gavepapir

Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd.

Gavebånd

Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

Juledekorationer

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres og afleveres som haveaffald på genbrugsstationerne. Kugler, lys og bånd skal sammen med ler og oasis (blomsterskum) til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

Julekalender

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast.

Julekort

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald, eller batteriet tages ud og afleveres separat.

Pap

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) skal i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det eksempelvis drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald på www.affaldvarme.dk/storskrald

Batterier

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen.

Lyskæder

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

Fyrværkeri

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt. Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Tømning af affaldsbeholdere

Der er enkelte steder, hvor skraldemanden kommer lidt tidligere end normalt:

    Skulle din affaldsbeholder være tømt den 24. december, bliver den i stedet tømt den 23. december.

    Skulle din affaldsbeholder være tømt den 25. december, bliver den i stedet tømt den 22. december.

    Skulle din affaldsbeholder være tømt den 31. december, bliver den i stedet tømt den 30. december.

    Skulle din affaldsbeholder være tømt den 1. januar, bliver den i stedet tømt den 29. december.

Overfyldt affaldsbeholder

Hvis din egen affaldsbeholder til restaffald bliver overfyldt, kan du stille ekstra affald i sække ved affaldsbeholderen. Skraldemanden tager det med, næste gang du får tømt din affaldsbeholder. Du skal dog huske at bestille i forvejen:

1) Bestil afhentning af ekstra restaffald på www.affaldvarme.dk/mitaffald. Bestil senest to dage før skraldemanden kommer.

2) Hvis du ikke har mulighed for at bestille en afhentning online, kan du købe mærker til sækkene på genbrugsstationerne, på Borgerservice på DOKK1 og på bibliotekerne i Højbjerg, Risskov, Viby og Åbyhøj.

Der kan ikke bestilles afhentning af ekstra sæk med glas, plast og metal eller papir og småt pap, men der kan bestilles en ekstra tømning af beholderen.

dp

Publiceret 24 December 2018 07:00