Lone Ziedan laver hver uge mad til de unge hjemløse sammen med frivillige fra Det Blå Sted.

Lone Ziedan laver hver uge mad til de unge hjemløse sammen med frivillige fra Det Blå Sted. Foto: Martin Jørgensen

Blå Kors hjælper unge hjemløse: "Systemet gør ikke nok"

Hver tirsdag fyldes Blå Kors' ladvogn med lun aftensmad til unge sultne aarhusianere, der ikke har tag over hovedet

Af
Martin Jørgensen

hjemløse Ladcyklen er pakket med kilovis af kogte nudler samt et monstrum af en gryde, som indeholder kylling og grøntsager i krydret sauce.

Lokalavisen er med Blå Kors på tur, som hver tirsdag sørger for et varmt måltid mad til nogle af Aarhus' unge hjemløse, som holder til på Sidesporet ved Godsbanen.

Det gør de også på denne decemberaften, hvor det er frysende koldt udenfor. Der er hverken pyntet op med guirlander eller julesokker, da vi ankommer til Sidesporet, og der spilles heller ikke 'Last Christmas' i højtaleren.

I stedet lyder der taktfast techno inde fra de graffiti-malede skurvogne. Men da først maden stilles op på bordet, er flere af smilene så store ved synet af maden, som var det de første gaver på juleaftensdag.

De unge mennesker begynder så småt at bevæge sig ud mod de lune gryder. På grund af vejret er kun 20 unge mennesker mødt op. På en god dag kan der være helt op til 60, forlyder det.

Lone Zeidan, leder af Blå Kors og ansvarlig for ungeindsatsen, er glad for, at hun kan være med til at hjælpe de unge hjemløse i byen, men understreger samtidig også, at det høje antal fortæller en historie om et problem, som Aarhus har haft i mange år.

"Det høje antal af unge mennesker fortæller mig, at systemet ikke gør nok, eftersom der er så mange unge hjemløse i byen, der har brug for vores hjælp," lyder det fra Lone Zeidan.

Vigtigt tillidsbånd

De fleste unge hjemløse på Sidesporet er mellem 18 og 29 år, men der er også enkelte, der endnu ikke er myndige endnu, fortæller Lone Zeidan. Projektet er, ifølge lederen, til for mere end bare at mætte sultne unge maver.

"Vi har skabt et tillidsbånd mellem os, så det har en kæmpestor betydning, at det er nogle stabile folk, der har lyst til at komme for at være sammen med dem. Og jeg siger lyst, fordi vi gør det udelukkende, fordi vi har lyst til at være sammen med dem - ikke fordi vi skal," slår Lone Zeidan fast.

Der er også en vegatarversion af den lune ret til de unge, der foretrækker det. I køen til maden står en ung fyr iklædt et blåt adidas-sæt fra top til tå.

"Med kød, tak," lyder det høfligt fra den unge mand, som rækker ud efter den fyldte skål af mad, inden han trækker sig tilbage i mørket til de andre unge, der sidder skjult i mørket.

Ikke alle er lige snaksagelige, men det er også helt okay, forklarer et par af de frivillige:

"Det skal være på deres præmisser. Man kan godt mærke på dem, hvem der har lyst til at dele noget med os - og hvem der ikke har."

Flere af de unge vil gerne snakke, og Lone Zeidan er også af den overbevisning, at projektet gør en stor forskel.

"De unge mennesker risikerer at blive kastet rundt mellem 30 forskellige socialrådgivere på et halvt år, hvor de skal fortælle deres historie igen og igen. Det skal de ikke hos os. Vi kender dem, og vi lytter til dem."

Gæst på Sidesporet

Ungeindsatsen startede oprindeligt som en café på Det Blå Sted, men tilknytningen var ikke så stor. Derfor sadlede de om og tog i stedet ud til Sidesporet, hvor mange af de unge hjemløse opholder sig på daglig basis.

Sidesporet fungerer som en slags hjemmebane for de unge. Noget, der er vigtig at anerkende, mener Lone Zeidan.

"De kan godt lide, at være i vante rammer. Når vi tager ud til dem, så er vi på besøg hos dem på deres område, og så er det efter deres regler," siger Lone Zeidan og tilføjer:

"Det betyder meget for dem, at vi kommer ud til dem og er gæster hos dem."

Størstedelen af de fremmødte unge tager imod maden og drager derefter tilbage til genbrugsmøblerne i de åbne containervogne. Selvom maden i skålene er ens, er historierne vidt forskellige. Også alderen.

"Jeg har lagt mærke til, at der kommer flere nye til, og de bliver yngre og yngre. Der er virkelig brug for, at folk tager sig tid til de unge hjemløse, og man bliver da ked af, at der er så mange i den forfærdelige situation, når vi lever i et velfærdssamfund," fortæller Lone Zeidan, som håber, at projektet kan vare ved i længe.

"Vi er dybt afhængige af fondsmidler. Men ellers kommer vi uanset hvad. Om det blæser, regner eller sner, så dukker vi op. De unge ved, at vi kommer," understreger Lone Zeidan.

Blå Kors holder til på hjørnet af Frederiks Allé og Jægergårdsgade, og det er herfra, at maden laves, lastes og køres afsted mod Sidesporet. Projektet har været i gang siden 2016, hvor det begyndelsesvis var to gange ugentligt. Et fald i fondsmidler har ført til, at der om tirsdagen serveres varm mad, mens de unge maver må nøjes med kage om onsdagen. Projektet blev denne sommer støttet med 200.000 kroner i fondsmidler fra Socialstyrelsen.

Publiceret 24 December 2018 08:00