Skelettet af vikingekrigeren, der er blevet fundet i en grav ved Mølleparken i Aarhus.

Skelettet af vikingekrigeren, der er blevet fundet i en grav ved Mølleparken i Aarhus. Foto: Moesgaard Museum

Den første vikingegrav i Aarhus er blevet fundet

Kriger fra vikingetiden er fundet begravet med skjold og økse ved det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken i Aarhus

Gennem mere end 100 år er der blevet spekuleret i, hvor vikingerne i Aarhus begravede deres døde.

Nu er arkæologer langt om længe stødt på en krigergrav fra vikingetiden. Graven er dukket op i forbindelse med udgravninger på en byggeplads ved det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken, hvor arkæologerne i de seneste par uger har gravet på livet løs efter en forsvunden kirke fra middelalderen.

"Der er ingen tvivl om, at det er tale om en kriger fra vikingetiden gravlagt med skjold og økse, siger arkæolog Mogens Høegsberg i en pressemeddelelse fra Moesgaard Museum.

Det er første gang, der er fundet en egentlig grav fra vikingetiden i Aarhus.

"Han er den første egentlige gravlagte, vi har fra vikingetidens Aarhus. De to andre kendte er ikke begravet på normal vis. Den ene person må være blevet myrdet og derefter kulet ned under gulvet i en værkstedshytte. Ham kan man se i Vikingemuseet under Nordea-banken ved Domkirken i Aarhus. Den anden har vi kun fundet hovedet af. Det har voldsomme og formentligt dødelige hugskader i kraniet og er på et tidspunkt, efter at det er skeletteret, kastet i en brønd i Rosensgade. Men nu har vi altså en kriger," siger arkæolog Mogens Høegsberg fra Moesgaard Museum.

Skjoldbjule fra krigergraven.

Skjoldbjule fra krigergraven. Foto: Moesgaard Museum.

Den forsvundne kirke fra middelalderen, man indtil videre forgæves har ledt efter, er sognekirken Vor Frue, der ikke må forveksles med den nuværende Vor Frue kirke, som hed Skt. Nikolai i middelalderen.

jr

Publiceret 19 December 2018 13:11