Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Så grelt står det til:

Flere fattige børn i alle østjyske kommuner

Samtlige kommuner i det østjyske har oplevet en stigning i andelen af børn, der lever under fattigdomsgrænsen

Af
Danni Paulsen

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har offentliggjort nye tal for børnefattigdom i alle landets kommuner, og det er ikke positiv læsning.

På landsplan er der nu 64.500 børn, som lever under fattigdomsgrænsen. Det er en ny, kedelig rekord.

Bag tallene gemmer der sig tusindvis af børn, som mærker afsavn

Børnefattigdommen er steget i alle landets kommuner det seneste år, og der er kommuner, hvor hvert tiende barn nu betegnes vurderes at leve i fattigdom.

Så galt står det ikke til i Østjylland, men samtlige kommuner må notere sig en stigning.

Værst i Aarhus og Norddjurs

I Aarhus og Odder har man oplevet den største stigning, hvor andelen af fattige børn er steget med 2,1 procentpoint i 2018. I Aarhus er andelen af fattige børn nu er på seks procent.

Dermed lægger Aarhus sig også i front sammen med Norddjurs Kommune som de kommuner i det østjyske med størst andel af fattige børn.

I Skanderborg Kommune kan man glæde sig over færrest børn under fattigdomsgrænsen med tre procent, men også her man haft en stigning på 0,8 procentpoint.

Det største stigninger det seneste år er sket i Aarhus og Odder.

Du kan se analysen her.

Herunder kan du se, hvordan det ser ud i det østjyske kommuner:

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener man, at tallene er bekymrende, og direktør Lars Andersen opfordrer politikerne til at ændre i ydelserne.

”Bag tallene gemmer der sig tusindvis af børn, som mærker afsavn. Antallet af fattige børn stiger voldsomt i øjeblikket, og det skyldes især kontanthjælpsloftet, der er målrettet familier med børn. Fattigdomsydelserne bør derfor ændres, så de ikke rammer børnene i en så voldsom grad. Konsekvenserne af børnefattigdom rammer ikke kun nu og her. Forskningen viser, at fattigdom i barndommen trækker spor ind i voksenlivet. De fattige børn har udsigt til lavere løn og dårligere arbejdsmarkedstilknytning i deres voksenliv,” siger han i en pressemeddelelse.

Fattigdomsgrænsen:

    Man er fattig, hvis man i løbet af et år har en indkomst, som er under halvdelen af medianindkomsten, og samtidig ikke har en formue i starten af året på mere end halvdelen af medianindkomsten.

    Hvis familiens hovedforsørger (den, der tjener mest) er studerende og ikke har været fuldtidsbeskæftiget mere end halvdelen af året, kan man ikke blive kategoriseret som fattig. Heller ikke børn, der flytter hjemmefra, kan blive kategoriseret som fattige, hvis mindst én af deres forældre ikke er fattig.

    Hvornår en familie konkret vil ryge under fattigdomsgrænsen, afhænger af familietypen. For en enlig person er fattigdomsgrænsen på 121.100 kr. efter skat om året eller 10.100 kr. om måneden. Det er opgjort efter skat og skal dække alle udgifter til fx. bolig, mad, forsikringer, tøj, medicin, transport, reparationer, fritid osv. Af tabellen herunder fremgår fattigdomsgrænserne for forskellige familier.

Publiceret 15 December 2018 12:38