Politisk flertal i Aarhus Byråd vil have plantebaseret måltid på menuen.

Politisk flertal i Aarhus Byråd vil have plantebaseret måltid på menuen. Foto: Johner Images/Ritzau Scanpix

Jette Skive: Veganerforslag er hul i hovedet

Fast måltid uden kød bryder med princip om selvbestemmelse og vil give madspild, mener rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

Af
Jeppe Rafn

Jette Skive, rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, har ikke meget tilovers for et forslag om, at alle institutioner og kantiner i Aarhus kommune fast skal tilbyde et måltid uden kød.

Forslaget blev diskuteret på onsdagens byrådsmøde, hvor rådmanden påpegede, at det strider mod princippet om selvbestemmelse i institutioner og plejehjem.

"Vores plejehjem har i de seneste år taget et kvantespring i forhold til økologi og madspild, men der er stadig frihed for medarbejderne samt medbestemmelse for borgerne. Vi producerer al slags mad, der efterspørges, men det skal efterspørges, for det er borgerne, der betaler for det. Nu vil man fast producere et måltid, der ikke efterspørges. Det er rent ud sagt hul i hovedet og vil give madspild," sagde Jette Skive under debatten om forslaget, som varede næsten tre kvarter.

Rådmanden tilføjede, at Enhedslisten for fire år siden fremstillede et lignende forslag, som blev forkastet.

Udenfor rådhuset viste en gruppe folk deres opbakning til forslag om mindre kød.

Udenfor rådhuset viste en gruppe folk deres opbakning til forslag om mindre kød. Pressefoto

Denne gang er der dog politisk flertal for forslaget, for det er fremstillet af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Alternativet, som sidder på 16 af byrådets 31 pladser.

Byrådets øvrige partier er skeptiske overfor forslaget. Blandt andet har børnerådmand Thomas Medom sagt, at han ikke støtter forslaget, fordi Sundhedsstyrelsen fraråder vegansk mad til små børn.

Camilla Fabricius fra Socialdemokratiet oplyste på byrådsmødet, at der allerede er kommet en del ønsker fra forældre og fagbevægelser med videre, der ønsker foretræde i sagen.

"Vi skal respektere, at rigtig mange har bedt om foretræde for at give deres besyv med," sagde Fabricius.

Hun foreslog derfor, at forslaget skal viderbehandles af politikerne, inden det eventuelt bliver vedtaget.

Borgmester Jacob Bundsgaard afsluttede det lange punkt på dagsordenen med at konkludere, at forslaget har en økonomisk effekt, og derfor skal det behandles i magistraten, som består af de politiske rådmænd og flere fremtrædende byrådspolitikere.

Publiceret 13 December 2018 07:51