Claus Krogh, chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Claus Krogh, chefredaktør for Politikens Lokalaviser

Chefredaktørens klumme:

En vigtig historie om utilsigtede konsekvenser

"Vi skal sørge for, at hjælpe unge mennesker med at forstå, at deres liv ikke skal afspejle den iscenesatte perfekthed, som omgivelserne forsøger at pådutte dem," skriver Claus Krogh

Det er svært at være perfekt. Til gengæld er det umuligt ikke at blive eksponeret for mennesker, der ser ud til at leve det perfekte liv. De er smukke, klæder sig rigtigt, omgås kun andre interessante mennesker og har et - set udefra - uhyre interessant liv. Unge mennesker påvirkes i dag fra alle sider med mere eller mindre udtalte krav om, at de skal klæde sig, opføre sig og se ud på en bestemt måde for at være perfekte.

Det er i det lys, at historien om Nønne Svalholm og Sophia Ene Schou, der begge tilbage i 90'erne var en del af byens succesrige gymnastikvirksomhed Flying Superkids, skal læses. Dengang var der også krav om perfektion. Hos Flying Superkids var der en tradition for, at de unge piger blev vejet. Hvis man vejede for meget, blev man bedt om at tabe sig. Uden yderligere hjælp eller forklaring. Både Nønne Svalholm og Sophia Ene Schou fandt vejningen ydmygende og hård. Da Nønne var 14 år blev hun bedt om at tabe sig fem kilo, ellers kunne hun ikke komme med på en tur til Japan med holdet.

Konsekvensen af at Nønne Svalholm blev sat offentligt til skue i Flying Superkids var, at hun udviklede spiseforstyrrelser. Historien om Nønne og Sophia er vigtig. Fordi vi i dag, bliver nødt til at tage vare på og hjælpe de mange unge mennesker, der konstant udsættes for en iscenesat verden af perfekthed, som de spejler sig selv i. Og det kan nogle gange godt være svært, at være ligeså perfekt som dem, man følger i blogs, på Instagram eller Youtube.

Hos Flying Superkids tilbage i 90'erne tænkte man ikke over, hvad man gjorde, og hvilken effekt det kunne have på pigerne. Men konsekvensen for Nønne Svalholm og Sophia Ene Schou var ikke desto mindre ganske hård. Det skal vi lære af - og vi skal sørge for, at hjælpe unge mennesker med at forstå, at deres liv ikke skal afspejle den iscenesatte perfekthed, som omgivelserne forsøger at pådutte dem.

Hos Flying Superkids har man, efter vi præsenterede dem for Nønne Svalholm og Sophia Ene Schous historie besluttet sig for, at der skal tilknyttes en psykolog til virksomheden. Psykologen skal deltage i arbejdet med de unge mennesker. Det er klogt og godt set af virksomheden - og et godt eksempel på, at vi skal lære af historien.

Derfor er historien vigtig.

Med venlig hilsen

Claus Krogh, Ansvarshavende chefredaktør

Publiceret 11 December 2018 16:00