Jens Espensen har gjort en dyd ud af at kommunikere med lokalsamfundet og være synlig i gadebilledet. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Jens Espensen har gjort en dyd ud af at kommunikere med lokalsamfundet og være synlig i gadebilledet. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Efter 11 år i Gellerup:

Jens Betjent takker af

Jens Espensen, leder af lokalpolitiet i Aarhus Vest, siger farvel til Østjyllands Politi og et område, hvor han er blevet en afholdt del af hverdagen

Af
Danni Paulsen

Åbenhed, synlighed, lydhørhed og respekt.

Det er blot nogle af de fine beskrivelser, der bliver brugt om måden, Jens Espensen har grebet sin fremtrædende rolle i det vestlige Aarhus an, når man taler med de lokale fra Gellerup og Toveshøj.

Der er ingen tvivl om, at lederen af lokalpolitiet i Aarhus Vest gennem 11 år er blevet en afholdt mand i lokalområdet. Et område, der normalt ikke er kendetegnet ved stor kærlighed til ordensmagten.

"Han har været god til at tale området op og har taget det meget seriøst, når beboere har haft dårlige oplevelser. Det er der af og til, men Jens har altid gerne villet høre om det, og så tror jeg, han har ageret på det indadtil," siger formand for Gellerup Fællesråd, Helle Hansen, som kun har ros tilovers for den afgående politichef.

Det har jo været et lidt stressende job. Man er på hele tiden

Hun havde sågar skrevet en sang til 'Jens Betjent', da der forleden var kvartalsmøde med politiet og bydelens foreninger og interessenter. Og 11. december holder området også en afskedsfest for ham.

"Det er jeg meget stolt over og ydmyg overfor. Jeg havde lidt håbet, at jeg kunne snige mig ud af bagdøren, men det kan jeg åbenbart ikke få lov til," griner Jens Espensen, da Lokalavisen Aarhus fanger den travle politimand til en afskedssnak.

Samvirkets farvel-sang til 'Jens Betjent'

Samvirkets farvel-sang til 'Jens Betjent'

Ud i det civile

Han mener, tiden er moden til at trække sig tilbage nu, hvor politistationen står overfor at skulle flytte til kommunens nye kontordomicil i Gellerup.

"Jeg har nået alderen til det. Jeg er fyldt 62, og så kan man jo gå fra politiet med pension. Men det hænger også sammen med, at jeg nu har været der i 11 år. Det er gået godt, synes vi selv - og andre heldigvis også - og nu skal der flyttes til en ny station. Så er det på sin plads at give den person, der skal overtage efter mig, en chance for at starte på en frisk, som jeg gjorde i 2007," siger Jens Espensen, som dog ikke siger farvel til arbejdsmarkedet.

I starten ville de slå mig ihjel og alt muligt

Han starter derimod i et ganske almindeligt, civilt job på et lager i et engros-firma, der handler med brændeovne.

"Det har jo været et lidt stressende job. Man er på hele tiden, og telefonen kan finde på at ringe, hvad tid det skal være. Jeg er jo gammel håndværker fra tidernes morgen, og nu vil jeg prøve at have et helt almindeligt 8-16-job, hvor jeg har fri, når jeg har fri."

Dødstrusler

Lokalsheriffen har sidste arbejdsdag 6. december, og han er overvældet over de rosende ord, han får med på vejen. Ikke mindst fordi han, da han startede lokalpolitistationen op i januar 2008, ikke ligefrem blev taget kærligt imod.

"Det er dejligt at høre. Alle mennesker vil jo gerne have anerkendelse for det, de går og laver. Det har dælme heller ikke været let. I starten ville de slå mig ihjel og alt muligt. Så det er gået fra den ene yderlighed til den anden. Men vi har formået at få folk overbevist om, at vi er der for at hjælpe og ikke det modsatte."

Rygterne gik på, at jeg var uddannet af jøderne som kommandosoldat, og at jeg skulle ud og banke mig igennem området

Ifølge Jens Espensen har det været et langt, sejt træk at få vendt stemningen, men nøglen har været at insistere på ordentlighed i sit virke.

"Det er ikke så svært. Man skal bare være ordentlig. Jeg har været mig selv og forsøgt at imødekomme de ting, man forventer af et godt politi. Respekt for de mennesker, man har med at gøre. Når vi har været stillet overfor et problem, så har vi taget os af det og gjort noget ved det. Og kan man ikke gøre noget ved det, så forklarer man hvorfor. Jeg var ikke så god til det i starten, men vi har fundet ud af, at vi skal fortælle, hvad vi laver, ellers tror folk ikke, vi laver noget," forklarer den afgående politichef og sender en stor del af æren videre.

"Jeg har nogle fantastisk dygtige kollegaer, som har fået lov til at udleve deres dygtighed. Det, tror jeg, har flyttet noget."

I starten var lokalbefolkningen skeptiske overfor lokalpolitiet. Jens Espensen modtog også dødstrusler. Sådan er det slet ikke længere. Foto: Louise Nyvang Burmeister

I starten var lokalbefolkningen skeptiske overfor lokalpolitiet. Jens Espensen modtog også dødstrusler. Sådan er det slet ikke længere. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Hårdt for familien

Hvad har været det hårdeste ved jobbet?

"Starten var virkelig hård. Der havde vi modstand fra alle. Rygterne gik på, at jeg var uddannet af jøderne som kommandosoldat, og at jeg skulle ud og banke mig igennem området. Det var sgu en hård periode at få overbevist dem om, at det ikke var sådan vi arbejdede. Derudover har det været hårdt at se familien nogle af de gange, når jeg er taget på arbejde. De har ikke altid syntes, det var det fedeste, at man skulle på arbejde, efter man er endt på forsiden af en tabloid-avis, hvor der står, at Gellerup vil dræbe politichefen. Det var nok noget af det hårdeste. Jeg havde jo ikke problemer med det, for jeg vidste godt, at det ikke ville ske, men det er hårdt for dem, der er omkring en. Og jeg har da set kollegaer, der har haft det svært med det, vi var udsat for i starten. Det var hårdt at prøve at sørge for, at de ikke knækkede mentalt sammen."

Der er opstået en form for landsbysammenhold derude

Hvad husker du mest glædeligt tilbage på?

"At vi fik vendt udviklingen med pegen fingre af hinanden. Der er opstået en form for landsbysammenhold derude. Alle kan se, at hvis vi arbejder sammen, får vi resultater ud af det. Det er slet ikke os som politi, der alene har sørget for det, men vi har gjort vores til at motivere til det. Det har været den største succes," slår Jens Espensen fast og erkender, at sidste arbejdsdag bliver en vemodig omgang.

"Det bliver vanskeligt."

"Gør som Jens"

En af de mange interessenter i området, som Jens Espensen har arbejdet meget sammen med, er Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening, og heller ikke han har andet end gode ting at sige om lokalhelten.

Han har haft en enorm betydning for området

"Jens har været i stand til på den ene side at være den, der står for lov og orden på den gode måde, men også med et enormt engagement vise en meget menneskelig side af politiarbejdet i Gellerup. Det, der har gjort allerstørst indtryk på mig, var, da han i sommer pludselig stod frem som frivillig træner for fodboldskolen. Det siger bare meget om ham, og at politiindsatsen er meget mere end at sætte folk bag tremmer. Det har en forebyggende effekt, og det aspekt har Jens om nogen taget på sig. Han har haft en enorm betydning for området og forståelsen for nødvendigheden af politiet."

Og spørger man fællesrådsformanden om gode råd til 'Jens Betjents' afløser, så er svaret meget simpelt.

"Han skal bare fortsætte, hvor Jens slap, og være sig selv. Det med at være på gaden og vise sig betyder bare meget."

Publiceret 05 December 2018 08:00