Bartenderen Irene Hansen flankeret af Erik Skriver (tv.) og Steen Olsen (th.) er alle en fast del af Dick Turpin, hvor de to herrer er stamgæster - og habile tænkeboks-entusiaster. Foto: Martin Jørgensen

Bartenderen Irene Hansen flankeret af Erik Skriver (tv.) og Steen Olsen (th.) er alle en fast del af Dick Turpin, hvor de to herrer er stamgæster - og habile tænkeboks-entusiaster. Foto: Martin Jørgensen

(1/24) Brun jul: Den med telefonliste og løgnagtige stamgæster

I over 30 år har Dick Turpin været lokal beværtning i Viby. For nogle af stamgæsterne er det trygheden, der trækker dem derhen hver dag

Af
Martin Jørgensen

brun jul "Fem af en slags," lyder det fra Steen Olsen, stamgæst på Dick Turpin, da han, sammen med Lokalavisens journalist har begivet sig ud i et spil 'løgn' - eller 'tænkeboks', som spillet kaldes på beværtningen tæt på Viby Torv.

"Det har der aldrig nogensinde været," understreger formiddagens anden stamgæst, Erik Skriver, hvorefter han kigger på sine terninger på den slidte Carlsberg-måtte. Alligevel fortsætter han ufortrødent ved at kalde fem seksere ud af de tilbageværende 10 terninger.

"Hvaså, Hr. Journalist - hvad sir' du," spørger de begge insisterende, inden jeg prøver at gennemskue Erik Skrivers bluf.

Jeg løfter mit bæger selvsikkert, men må erkende, at nærmest samtlige terninger hos mine to modstandere viser seks øjne. Der bliver grint lidt, og det er vist langt fra første gang, at de to har vundet et spil løgn.

"Ja, du kender selv vejen derop jo," joker den kække Erik Skriver og peger på baren, mens jeg finder pungen frem, så jeg kan betale for mit nederlag. To kolde Ceres Top til vinderne.

Hesten og nøgne mænd

Ligesom Steen Olsen og Erik Skriver har bartenderen Irene Hansen været at finde på Dick Turpin i mange år. 15 år er det indtil videre blevet til.

"Man lærer virkelig noget af at være her, og man ændrer sin måde at se andre mennesker på. Jeg har snakket med narkomaner, alkoholikere, men også direktører. Jeg prøver at se det gode i alle mennesker," fortæller den 54-årige vibygenser, som sidder med et nostalgisk blik i øjnene og et stort smil på læberne, når hun bliver spurgt, hvad de sjoveste øjeblikke fra Dick Turpin har været i tidens løb.

"Der kom engang en mand ridende på en hest og tog en rundtur herinde til stor jubel for ansatte og gæster," lyder det fra den erfarne bartender, inden hun bryder ud i endnu et grin over en sjov episode, der skete for cirka 10 år siden.

"Der var engang to nøgne mænd, som kom herind og satte sig ved et bord og holdt sig for deres kønsdele. Så gik jeg ned til dem og spurgte, hvad de skulle have - 'Bare to øl, tak', sagde de," fortæller Irene Hansen og tilføjer:

"Dem fik de lynhurtigt drukket og så spurtede de ellers ud til en stor gruppe venner. Det lignede et tabt væddemål," husker bartenderen tilbage med et stort smil.

Den trygge telefonkæde

Der bliver uddelt flere verbale øretæver, end der bliver drukket øl denne tirsdag formiddag mellem bartenderen Irene Hansen og de to raflende stamgæster.

Det er en del af jargonen, fornemmer man hurtigt som udefrakommende. Men selvom der både bliver bandet og kaldt øgenavne, så er det alt sammen kærligt ment. Folk er der for hinanden. Det så man blandt andet sidste år ved juletid.

"Vi er jo blevet som en slags familie. Til jul sidste år måtte min kollega og medbartender sparke døren op til en af vores gæster, der ikke havde givet lyd fra sig et par dage. Vi bekymrer os for hinanden," fortæller Irene Hansen.

Det gode fællesskab og vigtigheden af at have folk, der bekymrer sig for en, er grunden til, at flere af stamgæsterne har oprettet en telefonliste. Hver dag ringer de til hinanden og tjekker op på, om alle har det godt.

"Det giver da en tryghed, og hvis jeg bliver væk et par dage, så kimer de mig jo ned," fortæller Steen Olsen, inden Irene Hansen slår fast:

"Ja, jeg kan da huske engang, hvor du ikke var her et par dage uden at give lyd. Så kom du pludselig herned, og så gav jeg dig en dummeflad."

"Det gjorde du, og jeg fik den så hurtigt, at jeg ikke engang nåede at få en øl inden," joker Steen Olsen.

I øjeblikket er Dick Turpin til salg, og bartenderen Irene Hansen håber, at en ny ejer vil føre til nye muligheder for stedet.

"Jeg vil gerne vælte en mur, male list hist og her og lave lidt flere arrangementer. Det skal der altså til, og man må satse lidt for at få noget igen," understreger hun.

Publiceret 01 December 2018 10:00