Onsdag skal byrådet behandle forslaget om at få Specialised Expo 2027 til Aarhus. Her forventes det at få dødsstødet. Arkivfoto

Onsdag skal byrådet behandle forslaget om at få Specialised Expo 2027 til Aarhus. Her forventes det at få dødsstødet. Arkivfoto

Urealistisk:

Planer om at få Verdensudstilling til Aarhus skrinlagt

Magistraten vender tommelfingeren nedad til Specialised Expo 2027, da det kan koste op mod seks milliarder kroner at gennemføre

Af
Danni Paulsen

Der var bred enighed om, at det kunne være spændende at prøve at få lillesøsteren til Verdensudstillingen, Specialised Expo, til Aarhus i 2027, da byrådet for et år siden behandlede forslaget fra de konservative.

Der var dog også bred enighed om, at økonomien i sådan en satsning skulle undersøges, og den indledende research er nu blevet forelagt Magistraten, der består af borgmesteren, de fem rådmænd og tre almindelige byrådsmedlemmer - herunder Marc Perera Christensen (K), der står bag forslaget.

Og den research var ikke opløftende læsning for de, der drømte om at få den kulturelle begivenhed til byen.

Det løb er kørt, og den bliver lagt i graven

Astronomiske fem-seks milliarder kroner vurderes hele projektet at løbe i, og selv hvis staten og private sponsorer skulle være beredte på at skæppe til, er det beløb for stort.

"På baggrund af foreløbig research anbefales, at der ikke arbejdes videre med et kandidatur til Specialised Expo 2027, da det ikke vurderes realistisk, at Aarhus Kommune kan løfte opgaven med at gennemføre Specialised Expo 2027," skriver Magistraten med henvisning til økonomien og anbefaler i stedet, at man løbende afsøger muligheder for at tiltrække andre begivenheder i international klasse.

Bliver lagt i graven

Ifølge forslagsstiller Marc Perera Christensen var alle Magistratens medlemmer enige om at skrinlægge projektet.

"Det er fuldstændig 'out of reach' at forestille sig, at Aarhus Kommune skulle bruge fem-seks milliarder på en mini-Verdensudstilling, så det løb er kørt, og den bliver lagt i graven på onsdagens byrådsmøde. Det giver god mening, for det er totalt urealistisk, men det var jo ikke til at vide, før det blev undersøgt," siger han.

Han mener dog, at Danmark burde gå efter Specialised Expo.

"Jeg synes stadig, det kunne være interessant for Danmark at byde ind på, for jeg mener faktisk, at vi har rigtig meget at byde på. Det er bare ikke en opgave, der kan løftes af en kommune alene. Det kunne være en rigtig spændende dagsorden at løfte for en regering at sætte Danmark og danske løsninger på eksempelvis klima på verdenskortet."

Magistraten anbefaler at kigge efter andre spændende begivenheder. Har du nogle spændende bud?

"Nej. Ikke lige nu. Jeg synes, strategien med at finde spændende sportsbegivenheder som VM i Sejlads er god. Det spor synes jeg, vi skal fortsætte i, og der gælder det om at være opmærksom på, hvad der er af muligheder ude på den internationale scene."

Kommunens embedsmænd har talt med flere interessenter i forbindelse med researchen på et Specialised Expo, men de har især skelet til data fra sammenlignelige byer i verden, der har haft begivenheden eller kandideret til det.

Data fra polske Lodz, som var blandt de tre sidste kandidater til 2022-udgaven, men ikke blev valgt, viser, at polakkerne forventede, at det totale finansieringsbehov var 14 milliarder kroner.

Publiceret 26 November 2018 19:16