Sankt Clemens Torv på Strøget i Aarhus.

Sankt Clemens Torv på Strøget i Aarhus. Visualisering: Sirius

Strøgets stjernehimmel bliver endnu vildere i år

Man finder ikke nogen lignende lysdekoration i Danmark

Den næsten én kilometer lange lysende stjernehimmel på Strøget i Aarhus bliver endnu mere intens og funklende.

Stjernehimlen bliver udskiftet og udvidet med 150.000 LED-lys, så den gigantiske juleudsmykning nu har cirka 700.000 LED-lys, der hænger med seks centtimeters mellemrum over gågaden.

Samtidig er antallet af blinkende stjerner blevet udvidet fra 6.000 til 110.000, og som noget nyt vil der svæve omkring 300 lysende snebolde over Strøget. Sneboldene er op til en meter i diameter.

Storm af protester

Baggrunden for den nye juleudsmykning er, at stjernehimlen fra 2002 stod overfor at skulle udskiftes. Gadeforeningen overvejede at skrotte lyskæden og udskifte den med noget helt andet, oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

"Men det tør vi helt ærligt ikke. Bare da vi nævnte, at vi skulle skrotte den eksisterende belysning, eksploderede vores Facebook-side. Den stjernehimmel er ikke længere vores, det er hele byens, ja hele befolkningens. Så i stedet for at lave noget andet end stjernehimlen, tænkte vi, hvordan laver vi den endnu mere spektakulær end før," siger Lars Svendsen, der er formand for Gadeforeningen Strøget Aarhus.

Topløsning

Broen over Aarhus Å, Sankt Clemens Torv, bliver som noget nyt pakket fuldstændig ind i lys og får en fem meter høj lysende iglo. Det mindre Sankt Knuds Torv, der ligger i Ryesgade tæt ved banegården, får også sit eget lysdesign.

"Det er en topløsning, Strøget i Aarhus har valgt. Man finder ikke noget, der minder om det nogen steder i Danmark. Lysdekorationen vil være blandt de største og mest imponerende i Europa," siger CEO Stig Gerlach fra dekorationslysfirmaet Sirius, der står bag den nye juleudsmykning

Sirius er kendt for juleudsmykningen af Hotel d’Angleterre, Tivoli i København og Sallings facader, ligesom mange lyskæder i de danske hjem kommer fra Sirius.

Lysdioderne på Strøget er de nyeste og mindst energikrævende LED-pærer, mærket Green Energy.

2,5 millioner kroner

Det nye lysdesign på Strøget koster 2,5 millioner kroner. Samtidig koster det en halv million kroner at montere og pille ned igen. Det tager otte elektrikere to til tre uger at sætte kæderne op og otte-ti dage at tage det hele ned igen.

Juleudsmykningen er betalt af de cirka 120 medlemmer af Gadeforeningen Strøget Aarhus, der finansierer juleudsmykningen gennem deres kontingent.

Lysene bliver hvert år tændt af julemanden, der kommer sejlende til Aarhus .og tager på limousinetur gennem byen. Når han kører ind på Strøget og svinger sin grydeske, tænder de hundredtusindvis af lys. I år tændes stjernehimlen fredag 9. november.

jr

Publiceret 29 October 2018 08:55