4. juli katastrofen på Aarhus Havn. Årsagen til ulykken blev aldrig opklaret. Foto: Ernst Christian Skabelund

4. juli katastrofen på Aarhus Havn. Årsagen til ulykken blev aldrig opklaret. Foto: Ernst Christian Skabelund

Ny udstilling:

Krigens sidste stemmer

Fortællinger fra aarhusianske plejehjemsbeboere om tiden under 2. verdenskrig bliver nu udstillet i tekst og fotos på Dokk1

Under krigen var Aarhus Havn helt central for tyskerne med udskibning af ammunition og våben. Men i 1944 sprang 150 tons ammunition i luften på Aarhus Havn og over 2.000 granater og projektiler spredte sig over Aarhus. 33 døde og 251 sårede.

"I Guldsmedgade lå et stykke af en skibsside. Det var så forfærdeligt. Vi havde hørt de kæmpe brag, og vi så raketterne oppe i luften. Jeg var bange for, at der var sket min far noget.” – Eli Verner Rasmussen, f. 1927.

Fortællinger fra plejehjemsbeboere om erindringer fra 2. verdenskrig bliver udstillet fra 22. til 28. oktober på Dokk1. Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har skabt udstillingen i samarbejde med Stadsarkivet, frivillige fra Besættelsesmuseet og fotojournaliststuderende fra Danmarks Journalisthøjskole.

"Det er stærke historier fra en tid, som mange plejehjemsbeboere har oplevet og kan huske. Vores oplevelse er, at beboerne får øget livskvalitet ved at dele ud, og vi andre, som ikke har oplevet krigen, kan bære historierne videre," lyder det fra Jette Skive, der er rådmand for Sundhed og Omsorg, i en pressemeddelelse.

"Jeg kan huske det hele. Jeg kan se lejren for mig. Der kører et bånd i mit hoved hele tiden. Er du parat? Så skal jeg fortælle dig fra den dag tyskerne kom til Polen.” – Barbara Cielecka, f. 1924.

"Der er ikke meget, der både fascinerer og forskrækker os på samme måde som krig. I dag er der heldigvis kun få danskere, der kommer i berøring med krig. Men for ikke så forfærdelig længe siden var det helt anderledes," siger Søren Bitsch Christensen, Stadsarkivet i Aarhus, der har leveret fakta og fotos fra krigen.

Udstillingen 'Krigens Sidste Stemmer – fortællinger fra aarhusianske plejehjem' bliver åbnet af kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og formand for sundheds- og omsorgsudvalget, Lone Hindø:

Ni fotojournaliststuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) har medvirket til at fotografere beboerne, og to frivillige fra Besættelsesmuseet har interviewet, indsamlet og deltaget i redigeringen af materialet.

Fakta

Udstillingen varer til og med 28. oktober.

Fra 30. oktober til 8. november er udstillingen på Aarhus Rådhus i trafikhallen, og tanken er, at udstillingen kommer rundt på andre biblioteker, SOSU-Skolen, Sygeplejerskeskolen m.m.

Publiceret 22 October 2018 06:00