Jan Bihrmann gik på børnehjem i Aarhus N fra 1949-54.

Jan Bihrmann gik på børnehjem i Aarhus N fra 1949-54.

Jan kom på børnehjem: Mor døde i barselssengen og far tog sit eget liv

Trods brask start på livet har Jan Bihrmann haft eget autoværksted og været indsatsleder i brandvæsnet

Af
Kim Skovrup Andersen

Mærkedag For 78-årige Jan Bihrmann fra Aarhus N har Kong Christian den IX's Børnehjem spillet en stor og vigtig rolle i hans liv. Han boede på institutionen fra 1949-54 og har aldrig sluppet tiden for alvor.

"Jeg har haft en noget omtumlet tilværelse til at begynde med. Min mor døde i barselssengen. Min far havde været pilot under 2. verdenskrig i England, og krigen ødelagde ham, så det gjorde det selvfølgelig ikke bedre, at min mor så døde, så han endte med at tage sit eget liv. Så det var sgu en barsk start," fortæller Jan Bihrmann.

Som 9-årig blev børnehjemmet i det nordlige Aarhus hans dagligdag, og dengang var det normalt, at børn boede der, indtil de fik en læreplads.

"Jeg kom i lære som mekaniker som 14-årig i 1954 hos Bülow Autoværksted på Trøjborgvej. Det var den daværende forstander Mathilde Jacobsen, der sørgede for det. Hun var et fantastisk menneske og som en mor for alle os børn," siger Bihrmann, som senere fik eget autoværksted, inden han skiftede til Aarhus Brandvæsen, hvor han var indsatsleder i mange år inden sin pension.

"Der var mange, der havde en forkert forståelse af, hvad et børnehjem var. De troede ofte, at man var endt der, fordi man havde lavet ballade. Det var jo også en kendt sætning, at nogle forældre sagde til deres børn, at de skulle opføre sig ordentligt, for ellers kom de på børnehjem. Det var da en grim en at bruge. Jeg havde sgu ikke lavet noget, der havde gjort, at jeg var kommet på børnehjem. Jeg havde bare ingen forældre," fortæller Jan Bihrmann.

En god ballast

"Jeg synes da selv, jeg er et levende bevis på, at livet langt fra slutter, fordi man har været på børnehjem. Jeg er da rigtig stolt af det, jeg har nået her i livet. Det er nok også derfor, jeg stadig har kontakt med mit gamle børnehjem, fordi det har givet mig en god ballast," siger han.

Gennem de seneste 30 år har Jan Bihrmann været formand for Foreningen Venner af Kong Christian den IX's Børnehjem, som i dag er korttidsbørnehjem. Nu fylder foreningen 100 år, og det skal fejres.

"Jeg har altid holdt tæt kontakt med børnehjemmet, men jeg også stadig dem, jeg boede sammen med. Vi har et godt og særligt sammenhold. Jeg ved, at de fleste af vores 85 medlemmer kommer til jubilæumsfesten, men det kan jo være, der sidder nogen med en eller anden forbindelse til børnehjemmet, som ikke er klar over, vi holder fest," siger den tidligere børnehjemsdreng.

Selv jubilæet bliver markeret med en reception lørdag 27. oktober fra klokken 12 til 18 i Lokalcenter Bjerggårdens lokaler på Østerøgade 20 i Aarhus N. Her vil der være mulighed for at møde gamle bekendte og medlemmer af foreningens bestyrelse. Derudover er der en udstilling med billeder fra foreningens historie. Der serveres et let traktement, og alle er velkomne. Tilmelding er ikke nødvendig.

Publiceret 21 October 2018 06:00