Studstrupværket har gennem årene haft adskillige tons kul på pladsen.

Studstrupværket har gennem årene haft adskillige tons kul på pladsen.

50-årig energikæmpe dropper kullet i 2023

På torsdag er det 50 år siden, Studstrupværket officielt blev indviet af kronprinsesse Margrethe. Værket går en grønnere fremtid i møde

Af
Kim Skovrup Andersen

Jubilæum På torsdag 18. oktober er det præcis 50 år siden, kronprinsesse Margrethe indviede et stort kulkraftværk i Studstrup. Baggrunden for at bygge et nyt kraftværk ud til Kalø Vig var, at elforbruget steg kraftigt i en voksende Aarhus Kommune.

"Dengang blev der kun produceret strøm her. Og det var afgørende for placeringen af et værk, at man kunne sejle store skibe nd med kul," forklarer Carsten Ruders.

Kraftværkschef Carsten Ruders har været på Studstrupværket i knap 34 år.

Kraftværkschef Carsten Ruders har været på Studstrupværket i knap 34 år.

Han er kraftværkschef på Studstrupværket og har været ansat siden 1985 og har på egen krop mærket de forandringer, som værket har været igennem i tidens løb.

Fra tiden med 600.000 tons kul på kulpladsen og 350 ansatte til i dag at levere grøn fjernvarme til over 200.000 aarhusianere og have 80 ansatte.

Bjergene er kul er især forsvundet de seneste to år, fordi værket i den nordøstligste del af Aarhus Kommune nu hovedsageligt kun fyrer med træpiller. De bliver sejlet ind fra det sydlige USA. I dag er Studstrupværket et af de største biomassefyrede kraftværker i verden.

"Kul er stadigvæk aktuelt. Dels som reserve, hvis vi ikke kan få træpiller, men også hvis vi udelukkende producerer strøm. Når vi producerer varme er det altid træpiller, vi bruger," fortæller kraftværkschefen og tilføjer:

"Men vi holder op med at bruge kul i 2023. Det er blevet besluttet af vores koncern og er målsætningen."

På spørgsmålet om han tror, at Studstrupværket kommer til at fejre 100 års jubilæum, svarer Carsten Ruders:

"50 år er rigtig lang tid. Nu har jeg næste været her i 34 år, og der er der sket en del. Men et 100 års jubilæum kan man godt tvivle på. Det kommer meget an på, hvordan tingene udvikler sig. Hvis man fortsat har fjernvarme om 50 år, så ligger vores position herude rigtig godt, fordi rørsystemet er her," siger han og fortsætter:

"Men man bliver gang på gang overrasket over, hvor hurtig teknologiudviklingen kan overhale ting. Det kan være, at det en dag bliver sådan, at du hjemme i din privatbolig har en eller anden batteripakke hængende ude på væggen, som bliver ladt op, hver gang det blæser meget udenfor. Hvis det bliver bragt hen på sådan et niveau, så er Studstrupværket der nok ikke til den tid. Hvis man til den tid ikke skal sejle brændsel, behøver et værk jo ikke at ligge her for at forsyne mennesker med strøm og varme. Det er meget muligt, at det bliver meget mere decentralt i fremtiden."

Carsten Ruders oplyser, at selve jubilæet kun bliver markeret internt med en medarbejderfest.

Studstrupværket

    Forsyner cirka 160.000 husstande med grøn fjernvarme og 230.000 husstande med grøn el

    Har en varmeaftale med Aarhus Kommune frem til 2030.

    Fyrer i dag hovedsageligt med træpiller frem for kul.

    Har en målsætning om at blive kulfri i 2023.

Publiceret 17 October 2018 18:00