Gellerupparken har en høj koncentration af flygtninge og indvandrere.

Gellerupparken har en høj koncentration af flygtninge og indvandrere. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Ønske om stop for flere flygtninge til Aarhus

Særlige integrationsproblemer i Aarhus kræver stop for nye flygtninge, mener de borgerlige partier i Aarhus Byråd

Aarhus Kommune har store problemer med integration af flygtninge og indvandrere, som der er en stor koncentration af i Gellerup/Toveshøj og Bispehaven, der begge er på ghettolisten. I disse områder er der store sociale problemer og høj arbejdsløshed, og børnene er ikke gode nok til at tale dansk.

Sådan skriver de borgerlige partier i Aarhus Byråd i et brev til integrationsminister Inger Støjberg, hvor de beder ministeren om at fritage Aarhus Kommune fra at modtage flere flygtninge. Partierne skriver, at mange flygtninge og indvandrere fra andre kommuner flytter til Aarhus og giver særlige udfordringer i den jyske hovedstad.

Rettidig omhu

"Der er brug for, at vi fokuserer på få at løst de markante integrationsudfordringer, som vi oplever i nogle dele af Aarhus Kommune, før der placeres endnu flere flygtninge i vores by. Det er rettidig omhu og sund fornuft," siger byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) i en pressemeddelelse.

Venstre har taget initativ til brevet, som også Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har skrevet under på. Ifølge Gert Bjerregaard har de andre partier i byrådet sagt nej til at være medunderskriver på brevet.

SF: Direkte pinligt

Modtagelse af flygtninger blev diskuteret heftigt ved et byrådsmøde 26. september. Her slog SF fast, at det i hvert fald ikke er deres politik, at Aarhus skal sige nej til at tage sin del af flygtninge, der fordeles mellem kommunerne. Ifølge SF vil det være direkte pinligt, hvis Aarhus ikke tager sin del.

I de første ni måneder af 2018 har Aarhus Kommune modtaget 29 af de 520 flygtninge, der er blevet fordelt. Det er det næsthøjeste antal blandt kommunerne, men Aarhus er også landets næststørste kommune, påpeger SF i en pressemeddelelse.

"Det er skønt, at Aarhus kan bidrage til integrationen af nye medborgere. Vi ved, at vi er en af de kommuner, der er bedst til at få flygtninge i beskæftigelse, og netop det er en virkelig vigtig del af integrationen," siger SF's politiske ordfører i Aarhus, Mette Bjerre.

De borgerlige partier ønsker stop for nye flygtninge fra 2019.

jr

Publiceret 15 October 2018 06:53