En kunstgræsbane foran Åby Skole er ved at blive etableret netop nu.

En kunstgræsbane foran Åby Skole er ved at blive etableret netop nu.

Åbyhøj får Aarhus' første kunstgræsbane med 'firkantet lys'

Ny kunstgræsbane i Åbyhøj med nyt, såkaldt firkantet lysanlæg forventes at kunne tages i brug af både skole og fodboldklub i slutningen af oktober

Af
Louise Nyvang Burmeister

Lige nu arbejder maskinerne stadig på højtryk for at lægge det kunstige græstæppe ud foran Åby Skole lige ud til Søren Frichs Vej.

Og i uge 43 er kunstgræsbanen klar til at blive betrådt af de første fodboldstøvler.

Glæden er stor hos fodboldklubben Åbyhøj IF, der har arbejdet i mange år på at få det altid grønne græs til bydelen.

"Det er efterhånden 10 år siden, vi første gang havde snak om en kunstgræsbane, så det er da fantastisk dejligt, at det nu bliver til virkelighed," siger Preben Andersen, der er formand for Åbyhøj IF, Fodbold.

Banen bliver især egnet til syv-mands og fem-mandsfodbold. Den kan dog også bruges som træningsbane for 11-mandshold.

"Vi er i forvejen presset på baner. Og især nu hvor det bliver mørkt tidligt, giver det os mulighed for at udvide sæsonen," siger Preben Andersen.

Også Åby Skole er begejstret for det evigt grønne areal:

"Vi glæder os i den grad til at kunne indtage den nye kunstgræsbane. Så indbydende rammer for at udfolde sig fysisk vil helt sikkert inspirere børn, unge og ældre i Åbyhøj til at give den gas og få rørt sig både i skoletiden og om eftermiddagen i fodboldklubben. Et stærkt lokalmiljø styrkes af stærke mødesteder. Det er derfor eksemplarisk, når fodboldklubbens energiske indsats samt gode samarbejde med skolen nu udmønter sig i et flot, grønt fodboldtæppe til glæde for hele bydelen. Vi kan ikke få armene ned," lyder det i en e-mail fra skoleleder på Åby Skole Ole Buskbjerg Thomasen.

Første firkantede lys

Kunstgræsbanen bliver den første i Aarhus, der får en ny type LED-lysanlæg. Det drejer sig om et såkaldt firkantet lys, der er designet til bedre at kunne ramme lige præcis ned på banen. Det er Lokale og Anlægsfonden, der på landsplan har støttet fire kommuners test af LED-lyset, som skal sikre, at lyset bliver mindre irriterende for naboerne og at energiforbruget nedsættes.

Etableringen af banen er finansieret af Aarhus Kommune. Lokale og Anlægsfonden har dog støttet lysanlægget i Åbyhøj med 503.250 kroner, som svarer til cirka halvdelen af prisen på lyset, oplyser Sport og Fritid. Åbyhøj IF bliver kompenseret for at miste en bane på Kulgården, hvor festivalen Northside har overtaget arealer.

Banen kommer samlet til at koste op mod fem millioner kroner. Det endelig beløb kendes først, når byggeprojektet er afsluttet.

Publiceret 12 October 2018 06:15