Henrik J. Mondrup og Anika Leth har kontor i Studentervæksthuset, hvor de mødtes og udviklede deres virksomhed.

Henrik J. Mondrup og Anika Leth har kontor i Studentervæksthuset, hvor de mødtes og udviklede deres virksomhed.

Iværksættere i Aarhus: Videolektioner hjælper pårørende

Henrik J. Mondrup og Anika Leth står bag HjælpTilPårørende.dk, fordi de savnede værktøjer som pårørende

Af
Kim Skovrup Andersen

Studentervæksthuset på Møllevangsallé i Aarhus Nord har gennem tiden udklækket et væld af iværksættere, og det var også her 30-årige Henrik J. Mondrup og 24-årige Anika Leth mødte hinanden i februar.

Det har nu resulteret i, at duoen har skabt platformen HjælpTilPårørende.dk. Her tilbyder de online videolektioner og blogindlæg, der giver pårørende viden til at være en god støtte uden selv at miste fodfæste. Deres koncept består af videolektioner, som skal gøre en stor forskel for pårørende og bygger på en metode, som ifølge Harvard University, kan gøre en positiv forskel for op mod 88 procent af de personer, der følger videolektionerne. En metode, der gør, at den viden man får er direkte anvendelig og konkret.

Det var værktøjer, Henrik J. Mondrup, som er opvokset mellem Spørring og Mejlby, selv savnede som pårørende for nogle år siden.

"Da min kæreste gennem fem år fik depression, havde jeg ingen idé om, hvordan jeg skulle hjælpe hende. Jeg kunne ikke finde konkret viden om, hvad der var godt at gøre, og hvad der bestemt ikke var godt at gøre. Jeg følte, at jeg famlede i blinde, og at jeg gjorde alting forkert," siger 30-årige Henrik J. Mondrup og tilføjer:

"Selvom intentionen var god, da jeg forsøge at hjælp min depressive kæreste, kan jeg i bakspejlet se, at der er en masse ting, jeg skulle have gjort anderledes. Det gik ikke kun ud over hende. Det gik også ud over mig selv. Jeg var virkelig tæt på at gå ned med stress".

Hans kompagnon Anika Leth, der netop blevet færdig med sin kandidatuddannelse fra Aarhus BSS, har også haft depression tæt på livet i sin nærmeste omgangskreds.

"Ved at bruge video kan vi gøre viden tilgængelig for pårørende, som de kan bruge direkte i deres hverdag. De kan få den viden, de har brug for, når de har brug for den. Viden, som gør en reel forskel for dem. Henrik har erfaring med fra tidligere, hvor han været med til at udvikle et online forløb, der i dag gør en forskel på børnehjem i 18 lande rundt omkring i verden. Det er den erfaring, vi nu vil bruge til at lave videolektioner til pårørende," siger hun.

Og hvordan skal de så leve af platformen?

"Lige nu er vi i dialog med nogle sygeforsikringer om at udvikle et koncept, der hedder pårørende-forsikring, som betyder, at pårørende kan få adgang til platformen gennem en sygeforsikring," siger Anika Leth.

Platformen er godt på vej i Danmark, hvor der formidles online viden til personer, der er pårørende til depression. Næste stop er demens. Og derefter andre folkesygdomme.

Læs mere om platformen her.

Publiceret 19 September 2018 14:00