Chefredaktørens klumme:

Tillykke til universitetet

Af
Claus Krogh

En 90-års fødselsdag er altid værd at fejre. Når det så er Aarhus Universitet, der fylder 90 år, er det også på sin plads med en kommentar. Universitetets betydning for udviklingen i Aarhus kan ikke overvurderes. I dag er der ifølge universitetets egen hjemmeside 39.000 studerende, 8.000 medarbejdere (årsværk) og et samlet budget på 6,6 milliarder kroner årligt. I en kommune som Aarhus, hvor der bor 335.000 mennesker, siger det sig selv, at når universitetet har så mange studerende og medarbejdere, så fylder de meget i byen, og de har en stor betydning for byens udvikling. Helt lavpraktisk skaber de mange mennesker en stor omsætning ved at leve deres liv i Aarhus - både på kort og lang sigt. Nogle bor her kun under studierne, mens andre slår rødder, danner familie og bliver boende efter studierne.

Universitetet er et toneangivende og internationalt universitet og ligger i top 100 på flere internationale ranglister (der er 17.000 universiteter i verden). Qua dette tiltrækker universitetet forskere og undervisere til, som beriger både stedet, de studerende og byen med deres arbejde. Samtidig er de mange internationale studerende og undervisere med til at give Aarhus et internationalt snit. Noget der har haft en positiv, afsmittende effekt på det gode ry og rygte, som Aarhus efterhånden har fået i store dele af verden. De mange dygtige undervisere og studerende har også stor betydning for byens evne til at tiltrække videnstunge erhvervsvirksomheder. De vil ganske enkelt gerne være der, hvor talentmassen er størst, da det selvsagt giver det største rekrutteringsgrundlag.

De ikoniske gulstensbygninger, der ligger fra Ringgaden og ned mod byen, har i mange år været en markant del af bybilledet. De senere år har universitetet også indtaget en masse kvadratmeter på Katrinebjerg. Med overtagelsen af det gamle kommunehospital og planerne om at bygge et stort nyt campus på området bliver universitetets visuelle aftryk på byen ikke mindre.

Universitetet har også et stort aftryk på erhvervslivet i Aarhus. Både spinout virksomheder, der starter på ryggen af forskning og start-up ditto, som udspringer af unge studerendes iværksætterlyst, er med til at udvikle byen. De sidste ti år er der i gennemsnit startet 30 nye iværksættervirksomheder op årligt. Det er i sandhed en 90-årig i fuld vigør, vi kan sige tillykke til.

Publiceret 18 September 2018 06:00