Sådan så det ud, da Gammelmor var blevet væltet.

Sådan så det ud, da Gammelmor var blevet væltet.

Kendt Mårslet-figur udsat for groft hærværk

I weekenden blev Gammelmor-figuren på Mårslet Skole hevet op fra sin plads og væltet

Af
Martin Jørgensen

Siden første skoledag i år har Mårslet Skole fået en gammel kending tilbage i skolegården, nemlig Gammelmor. Figuren, som blev anskaffet i slutningen af 70'erne, har været gemt væk i skolens kælder i en årrække, men nu er den tilbage. I weekenden blev den dog udsat for hærværk, hevet op fra sin plads og væltet.

"Det er virkelig ærgerligt, at det er sket. Specielt fordi vi har haft fokus på at få den genrejst efter mange år i kælderen på skolen," fortæller formanden for Mårslet Egnsarkiv, Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen, der har kæmpet for at figuren kom tilbage i Gammelmorgården, som den stadig kaldes den dag i dag.

Hærværket har vakt stor utilfredshed og foragelse på de sociale medier, hvor utallige mennesker har vist deres utilfredshed på facebookgruppen 'Mårslet og Omegns Opslagstavle'.

En bruger skriver, at det er en skandale, og at man bør finde dem, der har gjort det. Andre kalder det trist og en skandale. Formanden for egnsarkivet forstår da også godt utilfredsheden hos de lokale borgere.

"Det beviser bare, at selvom jeg føler mig lidt gammeldags, så er jeg ikke den eneste, der synes, at dette er en trist sag. Der er mange andre, der også reagerer på det, fordi flere har haft en tilknytning til Gammelmor."

Tilbage på sin plads

Mårslet-figuren er kommet tilbage på sin plads. Lokalavisen Aarhus har forsøgt at få en kommentar fra Mårslet Skole, men skolen havde ikke lyst til at kommentere på sagen, da de ser den som afsluttet. Hos egnsarkivet er der dog stor glæde over, at figuren er tilbage, hvor den hører til.

"Det er dejligt, at den er kommet op at stå igen. Den sad jo godt fast, så vi håber bare på, at folk nu kan opføre sig ordentligt," siger Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen.

Det er billedhugger Aage Bruun Jespersen, som har lavet Gammelmor.

Det er billedhugger Aage Bruun Jespersen, som har lavet Gammelmor.

"Det er jo også en figur, der har kostet en del penge, og kunstneren Aage Bruun Jespersen har lavet flere figurer, som står midt inde i Aarhus, så selvfølgelig skal Gammelmor også op her i Mårslet," fortæller Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen.

Kunstværket var cementeret fast med massive, snoede jernstænger, hvilket gør den svært at rive hende op. Allerede om mandagen havde skolen dog sat Gammelmor på plads til stor glæde for eleverne.

En historisk figur

I slutningen af 1970'erne fik Mårslet skoles elever en sum penge af Århus kommune til at købe kunst for. De fik 25.000 kroner, og derefter faldt valget på på billedhugger Aage Bruun Jespersens Gammelmor. Den fik endda sin egen gård. Det er den gård, som i dag er kendt som Gammelmorgården.

"Vi synes, at den skulle frem på skolen igen, så vi kontaktede skolens pedel i håbet om, at den kunne komme op. Og det kom den, så det er dejligt, siger Anne Marie Dalsgaard Mikkelsen, der selv har børn på skolen.

"Børnene får tit at vide, at de skal gå ud og lege i Gammelmorgården, så jeg spurgte dem, om de godt vidste, hvorfor den hed det, og det vidste de ikke. Så viste jeg dem billederne af figuren, og det var egentlig derfor, at vi syntes, at den burde komme tilbage."

Publiceret 18 September 2018 14:06