Bolius har undersøgt, hvor danskernes grænse går i forhold til omgang med naboen. Foto: Lars Andersen

Bolius har undersøgt, hvor danskernes grænse går i forhold til omgang med naboen. Foto: Lars Andersen

Du overskrider naboens grænser, når du...

Er det grænseoverskridende at ringe på hos din nye nabo og sige velkommen med en buket blomster? Vi har spurgt danskerne, hvor deres grænse går i forhold til omgang med naboen

Af
Ulrik Baltzer

Bolius – Boligejernes Videncenter

naboer Nabofællesskabet kan være en sart rose, og vi har alle forskellige definitioner af, hvor meget eller lidt vi ønsker at gøre med naboen.

For at blive klogere på, hvad ved naboens adfærd danskerne finder grænseoverskridende, tog vi udgangspunkt i en række dagligdagsscenarier, som mange kan nikke genkendende til.

Alle svarene herunder stammer fra den undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov gennemførte for Bolius tidligere på sommeren 2018 om vores forhold til nabofællesskaber.

Bolius’ fagekspert og brevkasseredaktør Tine Nielsen har kigget svarene igennem og nedenfor knyttet en kommentar til hver enkelt situation.

1. Jeg spørger min nabo, om hun vil se efter min bolig i forbindelse med en rejse

13% af danskerne finder det grænseoverskridende.

"Det er forståeligt, at de fleste har det fint med at blive spurgt om at se efter naboens bolig. Det er ikke specielt involverende, og man kan sige ja, selv hvis man ønsker en vis armslængde til naboen. Og er man ikke samtidig ansvarlig for at tømme posten, er der jo ingen risiko for at finde postkort fra hemmelige elskere eller andet, der kan føre til en penibel situation," forklarer Tine Nielsen.

2. Jeg spørger min nabo, om jeg må låne værktøj, stole, el.lign. 19% finder det grænseoverskridende

"Det er en situation, hvor svaret afhænger meget af, hvor i landet du bor. På landet er det formentlig lettere og mere naturligt at låne. Og hvis man har noget skrammel, så låner man det typisk gerne ud. Desuden er værktøj blevet en livsstilsting, hvor mange ikke længere har en hvilken som helst boremaskine, men et stykke værktøj af høj kaliber, som man passer godt på," siger Tine Nielsen.

3. Jeg ringer på og byder min nye nabo velkommen fx med en kage eller blomster

29% af danskerne finder det grænseoverskridende.

Tine Nielsen: "Det kan godt være overvældende, hvis man er flyttet ind i et område, at der pludselig står nogen med kaffe og kage, som både vil snakke og ind og se, hvordan man bor. Det kan være en rigtig fin ting at gøre, men det er forståeligt, at nogle finder det anmassende, hvis det ikke er den form for nærgående naboskab, man er interesseret i. Mange af os kan godt være interesseret i at deltage i vejfester og den slags, mens andre også gerne vil have daglig omgang med naboen og hyggelige timer med grill og vin på terrassen."

4. Jeg spørger min nabo, om jeg fx må låne mælk, sukker, mel eller andre fødevarer

33% af danskerne finder det grænseoverskridende.

5. Jeg spørger min nabo, om hun vil passe mine kæledyr i forbindelse med en rejse

42% finder det grænseoverskridende.

6. Jeg spørger min nabo, om han/hun vil se efter mit barn, fx mens jeg køber ind

43% af danskerne finder det grænseoverskridende.

Publiceret 16 September 2018 09:00