Borgmester Jacob Bundsgaard vil bruge øget økonomisk råderum på at luge ud i besparelser. Foto: Aarhus Kommune

Gode nyheder: Spareforslag kan barberes med 74 millioner kroner om året

Et bedre halvårsregnskab end forventet og større statstilskud giver mange millioner til Aarhus Kommune

Af
Jeppe Rafn

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) havde to gode nyheder at fortælle om til torsdagens byrådsmøde, hvor partierne tog fat på at behandle Aarhus Kommunes budget for de næste fire år, hvor der årligt skal findes besparelser på 241 millioner kroner i 2019 stigende til 273 millioner kroner i 2022.

Den første gode nyhed var, at kommunens halvårsregnskab er blevet 50 millioner kroner bedre end forventet.

Den anden gode nyhed var, at Aarhus Kommune står til at få 36 millioner kroner mere om året i tilskud fra staten. Kommunernes Landsforening har netop opdateret sin tilskudsmodel og har på den baggrund genberegnet konsekvenserne for kommunerne. Noget er godt, og noget er skidt for Aarhus Kommune, men samlet set får Aarhus 36 millioner kroner mere om året end hidtil forventet. Derfra skal dog fratrækkes tre millioner kroner årligt, oplyser Aarhus Kommunes økonomidirektør Peter Pedersen til Lokalavisen, så beløbet ender på 33 millioner kroner.

Udover disse penge har Aarhus Kommune i forvejen et økonomisk råderum på 29 millioner kroner om året i budgetperioden 2019-2022. Forudsat at de 50 millioner kroner fra halvårsregnskabet, som er et engangsbeløb, bliver delt lige ud på fire år i budgetperioden med 12,5 millioner kroner hvert år, har Aarhus Kommune dermed et samlet årligt råderum på 74,5 millioner kroner om året (29 + 33 + 12,5).

Disse penge kan bruges på at vedtage nogle af de 122 forslag, de politiske partier har lagt frem i forbindelse med budgetforhandlingerne. Politikerne kan også vælge at bruge nogle af pengene eller alle pengene på at luge ud i spareplanen. I 2019 skal der findes besparelser på 241 millioner kroner, hvilket altså kan reduceres med 74,5 millioner kroner til 166,5 millioner kroner.

Borgmester Jacob Bundsgaard er tilhænger af, at det øknomiske råderum bliver brugt på at mindske sparekravene.

"Det er vigtigt primært at bruge råderummet på at fjerne de værste tidsler i spareforslaget," sagde han ved byrådsmødet.

Aarhus Kommune oplyser på sin hjemmeside, at man har modtaget over 700 høringssvar forud for byrådets drøftelser af budgettet i den kommende uge.

Publiceret 14 September 2018 14:31