Promus-formand Jesper Mardahl revser kommunens navngivning af nye veje på Godsbanen i Aarhus.

Promus-formand Jesper Mardahl revser kommunens navngivning af nye veje på Godsbanen i Aarhus. Arkivfoto

Hård kritik af nye vejnavne i Aarhus: Det er dælme en ommer

Central aktør i byens kulturliv revser navngivningen af nye veje på Godsbanen

Af
Jeppe Rafn

Det er dælme en ommer!

Sådan afslutter formanden for Promus (Produktionscenteret for Rytmisk Musik i Aarhus), Jesper Mardahl, en svada mod navngivningen af nye veje på Godsbanen i Aarhus.

Teknik & Miljø afslørede i sidste uge, at man vil navngive 13 veje og pladser i det nye bykvarter efter kendte danske kulturpersonligheder fra 1970'erne som Trille, Tommy Seebach og Dirch Passer.

Jesper Mardahl undrer sig i Promus' ugentlige nyhedsbrev over, at kommunen har valgt at navngive vejene efter nationale kulturpersonligheder og ikke aarhusianske kulturpersonligheder. Komponisten Else Marie Pade og jazzmanden Bent J. er de eneste 'aarhusianere', der får en vej opkaldt efter sig.

"Hvor er eksempelvis en højt respekteret og betydningsfuld musiker og pædagog som Holger Laumann, en international avantgarde musiker som John Tchicai, og hvor kunne det være imponerende, hvis man nu valgte at hylde en pioner indenfor klubkulturen og DJ-verdenen som Kjeld Tolstrup - for ikke at glemme alle de øvrige afdøde lokale kulturpersonligheder fra teatrets, litteraturens og billedkunstens verden, der kunne fortjene en hyldest for deres bidrag til at gøre Aarhus til den stærke kulturby vi jo – trods alt - er," skriver Promus-formanden i nyhedsbrevet.

"Personligt har jeg intet imod hverken Dirch Passer eller de øvrige, men det virker tå-krummende provinsielt, at man griber til sådan en løsning."

Fuldstændig ubegribeligt

Jesper Mardahl kalder det samtidig fuldstændig ubegribeligt, at kommunen angiveligt ikke har inddraget lokale kulturaktører for at få kvalificerede input til, hvem man skal opkalde de nye veje efter.

"Vi har lige gået og pudset vores kulturby-glorie, og så vælger man fuldstændigt at se bort fra egne kvaliteter og historie," skriver Jesper Mardahl og fortsætter:

"Det betyder altså, at eksempelvis vejen ind til A-huset på Godsbanen i fremtiden skal hedde Tommy Seebachs Vej – og med al ære og respekt for ham, så giver det ingen mening i forhold til det, som området repræsenterer kulturelt i dag."

Publiceret 21 August 2018 17:45