Pernille Bech (tv.) og Camilla Danrich står bag Facebookgruppen 'Indsamling til ældre på plejehjem uden pårørende', der på få uger har opnået over 1000 medlemmer og modtaget en række donationer fra private givere. Privatfoto

Pernille Bech (tv.) og Camilla Danrich står bag Facebookgruppen 'Indsamling til ældre på plejehjem uden pårørende', der på få uger har opnået over 1000 medlemmer og modtaget en række donationer fra private givere. Privatfoto

Succesfuld indsamling til ældre uden pårørende

I deres daglige arbejde på Plejehjemmet Havkær, oplever Camilla Danrich og Pernille Bech, i hvor høj grad mange ældre mangler helt basale ting og aktivering i hverdagen. I håb om at komme problemet til livs har de oprettet en Facebookindsamling

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

800 vanilje småkager er bare et af de seneste bidrag, Camilla Danrich og Pernille Bech har modtaget via deres Facebookindsamling til fordel for småt bemidlede ældre plejehjemsbeboere uden pårørende.

Begge arbejder de som nattevagt på Plejehjemmet Havkær i Tilst. Camilla som social- og sundhedsassistent og Pernille som social- og sundhedshjælper. I deres daglige omgang med de ældre oplever de, hvordan lav økonomi og mangel på socialt samvær har stor indflydelse på de ældres livskvalitet. Et ærgerligt faktum, de to unge kvinder ønsker at sætte fokus – og forhåbentlig ændre - på.

"Jeg havde længe gået med den her ide til at starte en indsamling for de ældre. Og efter at have arbejdet sammen med Pernille i et års tid, kom vi på en nattevagt til at tale om problemet og om, hvad vi kunne gøre ved det," husker Camilla.

Den snak resulterede i den nyligt oprettede Facebookgruppe 'Indsamling til ældre på plejehjem uden pårørende'. Gruppen er blevet delt rigtig mange gange og har allerede opnået over 1000 medlemmer.

"Vi hører jo ofte fra vores beboere på Havkær, hvor svært de ind i mellem synes, det er ikke at have råd til et nyt ur eller nye sokker, og hvor meget de savner selskab. Det sætter sine spor," siger Pernille.

Kulør på hverdagen

I Facebookgruppen opfordrer Camilla Danrich og Pernille Bech alle, der har lyst til at hjælpe smilet frem på læberne hos de ældre, til at give lidt. Det kan være en æske chokolade, en buket blomster, et nummer på guitar, en gåtur i skoven, en bog eller et par hyggesokker. Alt andet end penge.

"Aktiviteter for de ældre er en stor mangelvare, og i og med vi skal effektivisere og spare på social- og sundhedsområdet, gælder det ikke kun økonomisk, men også vores tid som personale. Det ligger et pres på de pårørende. Og hvis den ældre så slet ingen pårørende har - hvad så? Derfor er det ting til de ældre og aktiviteter for de ældre, vi søger. De savner, at der sker lidt mere i deres hverdag," forklarer Camilla.

Et privat par har bagt og doneret 8000 småkager til ældre på plejehjem rundt omkring i Aarhus. Privatfoto

Et privat par har bagt og doneret 8000 småkager til ældre på plejehjem rundt omkring i Aarhus. Privatfoto

Der er allerede kommet mange donationer ind via Facebookgruppen.

"Vi har modtaget alt fra tøj og sko til bøger, sengelinned og shampoo," lyder det begejstret fra Camilla.

"Og kaffe og kage, har vi også fået en del af," tilføjer Pernille.

Hun bor i Aarhus C, mens Camilla bor i Tilst, tæt på Plejehjemmet Havkær.

"Nogle har været forbi mig med donationer og de der bor tættere på centrum, har været forbi Pernille. Men med den store opbakning ender det med, vi får brug for mere plads. Heldigvis har vores forstander på Havkær tilbudt, at vi kan opmagasinere indkomne donationer på Engsøgård Plejehjem", siger Camilla.

Massiv opbakning

Der er også kommet donationer i form af aktiviteter, som de ældre på Plejehjemmet Havkær kan glæde sig til.

"Amatørteatret Stavtrupscenen kommer ud og opfører kvit og frit et teaterstykke for ældre og demente, hvor de kan være lidt med, synge og danse. Projektet har teatret fået på benene i samarbejde med Sundhed og Omsorg," fortæller Camilla.

"Der er også en kvinde, som tager ud og synger med nogle venner i sin fritid, der har tilbudt, at de kan komme og synge med de ældre. Musik er så godt for de ældre. Nogle af dem, der normalt ikke har noget sprog, sidder og synger med. Det er jo skønt at se," siger Pernille.

Camilla og Pernille er henrykte over den massive opbakning til projektet.

"Folk oplever generelt, at her er et problem, og vil gerne hjælpe med at sætte fokus på det. Vi har fået enormt mange positive reaktioner inde på gruppen, og enkelte af de beboere på Havkær, som ved, vi har startet den her indsamling, har givet os krammere og kys på kinden. Det er så dejligt!" Pernille lyder fornøjet.

Donationer til flere plejehjem

Bliver donationerne ved med at rulle ind, påtænker pigerne at udvide projektet til hele Aarhus.

"Da vi begyndte at tale om at søsatte indsamlingen, ville vi starte ud på Havkær Plejehjem og se, hvordan det gik. Men nu hvor vi allerede har så mange medlemmer i gruppen, og vi har modtaget så mange fine donationer, tænker vi, vi skal nå ud til andre områder også," siger Pernille.

Og med donationen på de 800 vanilje småkager bliver første skridt taget i den retning.

"De ældre på Havkær kan vist ikke spise 800 småkager selv. Så vi har garderet os med nogle af de ansatte på flere forskellige plejehjem i byen, så de ældre der også kan komme ud til kaffe- og kagehygge," lover Camilla.

Publiceret 23 July 2018 09:30