Sognepræst Anni Albæk, Møllevangskirken

Sognepræst Anni Albæk, Møllevangskirken

Præsteklumme:

Mulighedernes marked

Af
Af sognepræst Anni Albæk

Møllevangskirken

Supermarkedet er åbent døgnet rundt. Det ligger lige til venstre, når man kommer ind i byen. Man skal bare dreje ved skiltet, og så ligger det der med store bannere på facaden. Når man træder ind, bliver man ramt af lugten af den sæbe, man bruger til linoleumsgulve. Det lugter af våd nullermand. Det kæmpestore rum er oplyst af utallige blinkende neonrør i loftet, og man gyser et øjeblik af kulden fra AC-anlægget.

Gangene er brede, så ingen behøver at forholde sig til nogen, og på hylderne er stribevis af tilbud og udsalgsvarer. Kilometervis af hylder, hvor små varer, store varer, dyre varer og gratis varer står side om side. Den ene efter den anden lover og lokker med en fremtid, der er lys, meningsfuld og spændende. Det er mulighedernes marked. Mulighedernes marked vokser hvert år, og flere hylder bliver lagt til. Flere muligheder.

Du kan tage, hvad du vil, og så tjekke ud ved kassen. Det er helt op til dig, hvad du gerne vil have. Hvad du gerne vil være. Men ingen opdager de mennesker, der farer vild. Drejer man forkert et sted, og kan ikke finde ud, kommer der ingen og leder efter dig.

Men man kan ikke unddrage sig mulighedernes marked, og nogle er vildt gode til at shoppe. Andre bliver forvirrede og bange over de mange muligheder. Det er svært at vælge, når man kan vælge alt, og hvad hvis man vælger forkert? Hjerterne banker af angst. Derfor er man begyndt at dele pulsure ud ved indgangen, og tilbyde mindfulness i sidegangene.

Men det hjælper ikke rigtigt. Det virker umuligt, og man er fortabt. Fortabt og forvirret. Angst og anspændt. Umuligt og ulykkeligt. Ordene følges ad. Når vi er allermest forvirrede og alene i det her liv, og ikke ved hvad vi skal vælge, så kommer Gud med nye ord til os. Ligesom kærlighed og kundskab. Frihed og faldskærm. Forståelse og frelse. Fællesskab og fred. Ord der betyder noget, for han tager os ved hånden og går med os ind i supermarkedet, så vi ikke behøver være så alene. Og hvis vi træffer det forkerte valg, så hvisker han blidt til os: Det er ok – jeg er med dig alligevel. Vi kan nok hurtigt blive enige om, at verden i dag er fyldt med muligheder. Vi kan næsten alt, vi gerne vil. Og ungdommen står på tærsklen til en fremtid, hvor det handler om at vælge.

Publiceret 07 July 2018 06:00