Præsteklumme: Jeg kan ikke komme i dag

Af
provst Esben Thusgård

Aarhus Nordre Provsti

præsteklumme ”Jeg kan ikke komme i dag, fordi livet har svigtet mig.

Jeg kan ikke komme til mødet, fordi der er en kvinde, der tager solbad udenfor, og solen får hendes hud til at gløde.

Sådan tør vi aldrig skrive, beskriver ikke elektriciteten mellem to personer, men taler i stedet om prisen, beskriver udseendet, ikke blodstrømmen, søger ikke efter sandheden, uventede poesilinjer, de røde kys, men skjuler vores afmagt opgivelse i opremsningen af kendsgerninger, den tyrkiske hær opruster, der var to graders frost i går, mænd lever længere end heste”.

Citatet er fra Jon Kalman Stefanssons roman 'Englenes sorg'.

Der er sanselighed, kropslighed, elektricitet og ånd på spil. En fælles livsverden viser sig, noget som vi sukker efter. Her åbner sig et rum, som vi med uventet glæde finder os hjemme i.

Anderledes er det, når vi mest af alt er optaget af at beskrive kendsgerninger, prognoser eller hvordan noget sker. Fakta, såsom mænd lever længere end heste, aflader virkeligheden for liv og ånd - dens elektricitet. Livet bliver fladt, uden dybde og perspektiv.

Man hører fra tid til anden nogle give djøfferne skylden. Eller drengene med regnearkene. Det er så bekvemt.

Men jeg er bange for at det stikker dybere - som Stefansson også er inde på. Vi taler gerne om kendsgerninger for at dække over afmagten.

Afmagten er der ingen af os, der bryder os om at se ned i. Se ind i ensomheden, lade sig konfrontere med de kuldsejlede planer, tage del i dens andens sorg og det, der ikke vender tilbage.

Det taler jeg også hellere hen over med fakta, som at der var 26 grader i går.

Men midt i min iver efter kontrol, overser jeg let elektriciteten mellem mig og den anden, kvinden der tager solbad, de røde kys og det uventede, som kan forstyrre, så jeg glemmer mig selv et velsignet øjeblik.

Det er vores hang til at ville ordne verden, til at kunne forklare den, vi i fællesskab skal udfordre. Vores lykke ligger ikke i kontrol og magt over livet. Lykke er ikke, at livet lykkes, men lykken er det, vi kommer ud for.

Jeg er også det, jeg længes efter, det jeg håber og tror.

Publiceret 07 July 2018 07:00