Der var glade børn på stierne omkring Beder Skole, og her ved målområdet var glæden enorm.

Der var glade børn på stierne omkring Beder Skole, og her ved målområdet var glæden enorm. Foto: Martin Jørgensen

Børn i Beder løber for børn i sorg

Hundredevis af glade børn samlede penge sammen til børn i sorg ved sponsorløb på Beder Skole

Af
Martin Jørgensen

Beder 140.000 børn og unge rammes hvert år af sorg, fordi deres far, mor eller søskende rammes af alvorlig sygdom eller dør. Det faktum havde Beder Skole i samarbejde med Børn Unge & Sorg mandag 4. juni valgt at sætte fokus på.

Armene vifter til alle sider, og smilene er lige så store, som benene er trætte. På Beder Skole er formiddagen nemlig blevet brugt på at løbe. Men løbet er sekundært. Det, som det hele handler om i dagens anledning er at sætte fokus på børn og unge, der er blevet ramt af den dybeste sorg.

Sorg på skoleskemaet

I samarbejde med Børn, Unge & Sorg, som blandt andet har en afdeling på Banegårdspladsen, har man et børneløb, som har til formål at sætte fokus på Børn, Unge & Sorg og de mange børn og unge, som hvert år oplever, at deres far, mor eller søskende rammes af alvorlig sygdom eller dør.

"Vi vil gerne sætte sorg på skoleskemaet. Der er mange børn, der lever med forældre eller søskender, der er livstruende syge, og det er en kæmpestor belastning. Netop derfor skal der endnu mere fokus på det," fortæller Gitte Horskjær Hansen, der er videns- og forskningsmedarbejder hos Børn, Unge & Sorg og fortsætter:

"Dagen handler faktisk ikke så meget om løbet i sig selv og om at få sig rørt. Det handler om, at de, ved at gøre noget aktivt, kan være med til at hjælpe børn og unge, hvis forældre er alvorligt syge eller døde."

Tabubelagt emne

Skolen har, ligesom flere andre skoler i Aarhus Kommune, sat sorg på skemaet, og her har man haft besøg af en psykolog, som har formidlet vigtigheden af at tale med de klassekammerater, der har det svært.

"Det er desværre tabubelagt at tale om sorg, men det er virkelig noget, der påvirker. Den dybe sorg forsvinder ikke bare eller går over," siger Gitte Horskjær Hansen.

Selve løbet og projektet i det hele taget er noget, som er blevet taget godt imod på skolen.

"Det er et rigtig fint projekt, hvor børn får muligheden for at hjælpe hinanden, hvor de får indblik i, at det er ikke alle, der har det lige godt," siger Sanne Erichsen, lærerinde på Bederskole.

Også vigtigheden af at få italesat sorgen er noget, som Sanne Erichsen nævner som et altafgørende fokuspunkt:

"Det er noget, som jeg har oplevet som lærer. En dag som i dag kan være med til at ændre meget for børnene. Jo mere åbenhed, vi har om det desto nemmere bliver det at snakke om."

Løbet var et sponsorløb. Det betyder, at børnenes familie og venner har lagt sponsorkroner for hver løbet runde. Hver runde var 900 meter, og 22. juni finder de ud af, hvor mange penge de helt præcis har løbet hjem til det gode formål.

Publiceret 13 June 2018 10:00