Fra forestillingen Mørkhed på Eutopia.

Fra forestillingen Mørkhed på Eutopia. Arkivfoto

Læserbrev: Hvorfor smadre et kulturelt guldæg i Aarhus?

Af
Imad Kaaouach og Ole Jessen

Arabisk Dansk KulturHus. Dortesvej 47

8220 Brabrand

Åbent brev til borgmester, kulturrådmand og Kulturudvalget i Aarhus:

Hvorfor smadre et kulturelt guldæg, der vokset ud af 2017 er hædret og hyldet - lokalt, landsdækkende og internationalt? Sådan må man spørge, når politikere og embedsmænd i Aarhus pludselig har besluttet at lukke Eutopia Stage pr. 1. juli.

Eutopias kunstneriske leder, Brigitte Christensen, har netop været i Kaunas, den kommende europæiske kulturhovedstad i Litauen, for at fortælle om Eutopia. Det var fordi, de i Kaunas blev særligt inspirerede af Eutopia i 2017 i Aarhus.

Vi står altså med en stor kulturel succes, der på fineste måde 'brander' Aarhus som en mangfoldig og nyskabende kulturby og inspirerer internationalt. Og hvad er så det første vi gør: Vi lukker stedet! Det er da den dummeste Aarhus-historie, der nogensinde kan fortælles.

Eutopia har nyskabende og med stor succes blandet lokale borgere i Gellerup med borgere fra resten af Aarhus og med internationale kunstnere. Ja, sikke da et succesfuldt kulturelt kinder-æg, man nu vil smadre. Det er kulturel brobygning, når det er allerbedst, og dermed et uhyre værdifuldt guldæg i helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj samt i diverse ghetto-planer.

Arabisk Dansk KulturHus har i årevis arbejdet med kulturel brobygning med adskillige projekter. Vores Jafra Dansere har sammen med Eutopia og en international danseinstruktør skabt danseforestillingen 'Breezes of Return', der var åbningsforestilling ved Eutopia International Festival i 2017. Og der er mange andre eksempler på, hvorledes Eutopia har skabt det samvær i kulturen, som skal give den sammenhængskraft, alle nu taler om i forbindelse med ghetto-debatten. Lige her, med Eutopia, er pengene givet ekstra godt ud. Resultaterne og den store succes taler for sig selv.

Som du, Jacob Bundsgaard, så flot sagde det i Østjyllands Radio 23. april 2018 om investeringerne i 2017, der har givet gevinst:

'Det, der selvfølgelig er opgaven nu, det er at føre de her effekter videre, så det bliver en investering, som ikke kun her og nu kan betale sig, men som også skaber et overskud, og kan man sige, noget værdi på den lange bane.'

Kære borgmester Jacob Bundsgaard, kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og medlemmer af Kulturudvalget: Slå dog ikke dette kulturelle guldæg i stykker! Pengene er der jo, til at Eutopia kan overleve! Så tænk jer om endnu en gang. Lad Eutopia leve!

Publiceret 31 May 2018 08:09