Brigitte Christensen, kunstnerisk leder af Eutopia Stage, har planer om at videreføre projektet

Brigitte Christensen, kunstnerisk leder af Eutopia Stage, har planer om at videreføre projektet Foto: Laura Salvinelli

Slut i Gellerup: Nu bliver kulturscenen Eutopia hjemløs

Kommunen lukker Eutopia Stage i Gellerup, der blev skabt som et 2017-projekt. Lederen har planer om at fortsætte projektet andre steder

Af
Louise Nyvang Burmeister

kultur Trist og dumt. Med de to ord beskriver kunstnerisk leder af Eutopia Stage, Brigitte Christensen, beslutningen om at lukke scenen.

Aarhus Kommune har ikke kunnet finde penge til at fortsætte finansieringen af kulturscenen Eutopia Stage i Gellerup. Dermed kører sidste forestilling i juni, og 1. juli er det formelt slut.

Projektet, der var en del af kulturhovedstadsåret, blev søsat i 2016 og blev forlænget til første halvdel af 2018.

"Der har været planer om at gøre festivalen, vi lavede under 2017, til en biennale. Vi har hele tiden arbejdet hen i mod at noget af Eutopia skulle videreføres efter 2017. Derfor er det på mange måder meget trist, at man ikke ønsker det alligevel," siger Brigitte Christensen.

Der har været over 10.000 besøgende på Eutopia Stages, der holder til i Gellerupscenens gamle lokaler på Gudrunsvej, i de to år kulturstedet har eksisteret. Til hovedbegivenheden Eutopia International Festival i juli 2017 var der over 5.000 gæster i Gellerup.

"10.000 besøgende det er rigtig mange et sted som Gellerup. Vi har jo ikke lavet X-factor. Vi har lavet kunst på højt niveau. Det har været folkeligt og sofistikeret, som både den utrænede og den trænede kulturbruger har fået noget ud af," siger Brigitte Christensen.

Hun beskriver Eutopia som en succes, der har tiltrukket sig både national og international opmærksomhed.

"Jeg har lige været i Kaunas i Lithauen for at fortælle om Eutopia. Kaunas skal være europæisk kulturhovedstad i 2022, og derfor havde de inviteret over 100 forhenværende og fremtidige kulturhovedstæder for at blive inspireret til nye ideer. Vi var de eneste fra Aarhus. Der var en overvældende interesse for vores projekt," siger den kunstneriske leder, der har været eneste fuldtidsansatte på Eutopia Stage.

Derudover består holdet af en produktionsassistent i 30 timer og en praktikant i 10 timer om ugen.

"Vi har fået skabt et sted, hvor alle kommer. Unge og gamle, sorte og hvide, veluddannede og mindre veluddannede. Det er ret fantastisk at det er lykkedes," siger Brigitte Christensen.

Har kæmpet til det sidste

Hun er meget forundret over kommunens beslutning om ikke at videreføre projektet.

"Jeg forstår det egentlig ikke. Vi har kæmpet til det sidste for at kunne fortsætte i en eller anden form. Det er først nu her, efter to år at vi virkelig er på vej op. Jeg synes, det er dumt, når successen er der, så ikke at holde fast. Specielt i et område som Gellerup, hvor så mange projekter hele tiden starter op, siger lederen, der understreger, at det ikke ltid har været en dans på roser at være i Gellerup.

"Der var bandekrig lige op til festivalen i 2017. Unge kørte omkring på knallerter lige uden foran vores lokaler. Vi var meget nervøse for hærværk og tyveri under festivalen, men der skete ingenting overhovedet," fortæller Brigitte Christensen.

Hun har planer om at videreføre Eutopia, der er hendes opfindelse, fordi der allerede er stor interesse for projektet.

"Det er blevet kendt ude omkring i Europa. Så jeg overvejer at gøre det til et omrejsende projekt," siger lederen, der har boet på Gudrunsvej siden hun startede på Eutopia og nu for nylig i forbindelse med renoveringen af blokkene er flyttet til Søvangen på den anden side af Silkeborgvej.

Brigitte Christensen, der oprindeligt er fra Aarhus, men har boet en årrække i Italien, vil foreløbig blive boende. Indtil hun finder ud af, hvor næste projekt fører hende hen.

Publiceret 30 May 2018 10:30