Abdo Kweider i gang med at skære Baklava klar til de lokale kunder.

Abdo Kweider i gang med at skære Baklava klar til de lokale kunder. Foto: Martin Jørgensen

Flygtede fra krig i Syrien: Nu åbner han kagebutik i Holme

Kweider Sweets er åbnet på Holme Byvej, og ejeren fortæller, at det ikke er en tilfældighed

Af
Martin Jørgensen

"Jeg kunne bare have åbnet butikken i Brabrand eller Gellerup, hvis jeg gerne ville sælge til folk fra mit eget land, men det vil jeg ikke kun. Jeg vil også gerne sælge til danskerne."

Sådan siger 44-årige Abdo Kweider, der er indehaver af butikken Kweider Sweets på Holme Byvej 21, som sælger baklava og andre søde arabiske desserter.

Baklavaen er hjemmebagt på adressen af Abdo Kweider og resten af personalet, der med traditionelle opskrifter bager et væld af lækre desserter. De andre søde sager, der i højere grad kan sammenlignes med slik og konfekt, importeres fra familievirksomheden Kweider i Damaskus i Syrien.

Selvom det ikke er mange dage siden, at butikken slog dørene op for første gang, så har man allerede nu mærket stor opbakning fra lokalområdet, fortæller ejeren, der ikke er bange for udfordringen om at starte butikken i Holme, hvor arabiske desserter ikke er noget, som alle kender til.

"Det ville selvfølgelig være nemmere for mig i forhold til sproget, hvis min forretning lå i Brabrand, fordi kunderne kender vores produkter. Men danskerne kan godt lide at prøve noget nyt, så jeg håber, at de vil komme forbi og smage," siger Abdo Kweider, der er sikker på, at folk, som kender til arabiske specialiteter, er villige til at køre lidt ekstra for at få fat i frisk hjemmebagt baklava.

Her ses et stykke hjemmelavet baklava, der er fyldt med pistacienødder.

Her ses et stykke hjemmelavet baklava, der er fyldt med pistacienødder. Foto: Martin Jørgensen

Betale Danmark tilbage

For tre år siden kom Abdo Kweider sammen med sin kone og børn til Danmark, hvor han de første tre måneder var bosat i Tønder. Efter få måneder gik turen nordpå, og han er nu bosiddende i Solbjerg. Sideløbende har han været i praktikforløb i forskellige bagerbutikker. Nu har han sin egen.

"Jeg vil gerne kunne forsørge mig selv. Jeg har arbejdet lige siden, at jeg var ung, og det betyder meget for mig at give tilbage til det land, der har taget så godt imod mig, som Danmark har," fortæller Abdo Kweider, der har lagt mærke til, at danskere ikke er bange for at prøve noget nyt.

"De tager andre folks kulturer til sig. Falafel og sushi er berømt i Danmark. Folk er nysgerrige på udlændinge, og derfor tror jeg, at folk vil tage godt imod mit produkt."

En familievirksomhed

Kweider Sweets er ikke en forretning, der er lavet fra den ene dag til den anden. I hjemlandet Syrien er Kweider et anerkendt mærke, der, før krigen brød ud i Syrien i 2011, havde syv afdelinger fordelt over landet. Også Abdo Kweider havde stor indflydelse i virksomheden i hjemlandet. Alligevel forlod han landet i slutningen af 2014 på et tidspunkt, hvor kun én afdeling var tilbage som et resultat af krigen.

"Jeg havde 100 ansatte i min afdeling, inden jeg kom til Danmark, men til sidst var jeg bange for min families sikkerhed, og derfor tog jeg herop," siger Abdo Kweider, hvis oldefar startede virksomheden tilbage i 1912. Siden 1988 har Abdo arbejdet i virksomheden.

"Min familie startede Kweider Sweets i en lille landsby i Syrien uden maskiner eller noget som helst, men det endte med at blive en stor forretning."

Abdo Kweider håber at kunne gøre forretning i Holme til en succes og måske endda udvide og åbne butikker andre steder i landet som eksempelvis København.

"Jeg glemmer aldrig, at min bedstefar og min far startede Kweider op fra ingenting og gjorde det til en stor virksomhed. Jeg vil gøre det samme her i Danmark. Jeg starter småt i Holme, og forhåbentligt kan det vokse sig større. Ligesom min familie gjorde det i Syrien."

Baklava

    Arabisk dessertkage lavet af fillodej

    Fyldt med hakkede nødder og vædet i flydende honning eller sukkerlage

    Findes i forskellige former og størrelser

Publiceret 25 April 2018 20:45