Camilla Gjelstrup (tv.) og Mette Gadeberg Gregersen spiller to af beboerne i en helt almindelig opgang i stykket ’Grab them by the pussy’ på Teatret Svalegangen. Foto: Montgomery/Anders Teibel

Camilla Gjelstrup (tv.) og Mette Gadeberg Gregersen spiller to af beboerne i en helt almindelig opgang i stykket ’Grab them by the pussy’ på Teatret Svalegangen. Foto: Montgomery/Anders Teibel

Grab them by the pussy:

En feministisk og humoristisk forestilling

I Teatret Svalegangens etagekomedie ’Grab them by the pussy’ sætter beboerne i en helt almindelig opgang ord på nutidige ligestillingsproblematikker, som mange af os troede var datid

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

En kvindehånd med rødlakerede negle og diamantbesatte ringe griber om de ædlere dele på en mand kun iført underbukser.

Motivet er fra plakaten til den feministiske etagekomedie 'Grab them by the pussy', som spiller på Teatret Svalegangen frem til 4. maj. Det leder tankerne hen på kvindefrigørelse, feminisme, Trumps primitive kvindesyn og #MeToo kampagnen.

Netop internetfænomenet og den globale bevægelse #MeToo kom på rekordtid på alles læber, da den i oktober 2017 brød igennem i Hollywood med massive beskyldninger om seksuelle krænkelser i filmbranchen. Siden har kampagnen bredt sig til resten af verden og vakt enorm debat om køn og ligestilling.

“Rigtig mange af os har nok levet i den tro, at ligestilling var et faktum, og at feminismen var uddød i takt med, at kvinder fik stemmeret og deres krav om ligeløn blev hørt,” siger skuespiller Camilla Gjelstrup, der er en af fem medvirkende i forestillingen.

“Men pludselig en morgen vågner vi op og erfarer, at USA har fået ny præsident. En præsident, der mener, at måden at håndtere kvinder på er at 'grab them by the pussy'. Det er jo skræmmende. Og så i 2018! Hvad er det for en verden, vores børn kommer til at vokse op i? Hvad er det for en fremtid de går i møde?”

Camilla Gjelstrup slår ud med armene. Hendes ansigtsudtryk er alvorligt.

Læs også: Rollen trak hende fra New York til Aarhus

Sammen med instruktør på stykket, Rasmus Ask, møder hun Århus Onsdags journalist i Teatret Svalegangens foyer få dage før premieren.

“I takt med at debatten har taget fart, står det klart, at krænkelserne ikke kun sker blandt stenrige magthavere og Hollywood skuespillere. Krænkelserne er ikke noget særsyn, men hverdag for rigtig mange. Kvinder især. I skoletiden, til fritidsaktiviteter eller på arbejdspladsen. Det er den realitet, vi ønsker, skal gå op for folk.” Rasmus Asks stemmeføring er bestemt.

“Målet med forestillingen er ganske enkelt at få folk til at tænke, diskutere og være opmærksomme. Det her er vigtigt, og vi får kun sandheden frem i lyset ved at italesætte uhyrlighederne,” fortsætter han.

En helt almindelig opgang

Feminisme er for alle og findes i mange forskellige facetter på tværs af køn, social klasse, seksuel orientering og etnicitet.

I 'Grab them by the pussy' sætter en lille opgang ansigt og ord på nogle af de ligestillingsproblematikker, som er på spil blandt helt almindelige mennesker.

Dem, der ikke nødvendigvis går forrest i de kampe, der bliver kæmpet i feminismens ånd.

Opgangens beboere tæller Sally og Mikkel på 2. sal. Han vil gerne have børn, men Sally føler sig overbevist om, det vil kollapse hendes karriere. På 1. sal drømmer 41-årige Lisbeth om at få et barn med kæresten Tina, inden det er for sent.

Thorbjørn og Annabella forsøger at opdrage deres barn - Feng Dia - kønsneutralt, men en ting er idealer, noget andet er praksis.

“I stykket befinder vi os i en almindelig opgang i Danmark, hvor beboernes veje krydses. De kæmper alle sammen med egne og omverdens forventninger til, hvordan de skal være i verden i kraft af deres kønsroller,” fortæller Rasmus Ask.

Feminisme med alvor og komik

Beslutningen om at skrive stykket tog dramatiker Jeanette Munzert, inden #MeToo kampagnen brød ud. Selve skriveprocessen har således været i gang parallelt med, at kampagnen har spredt sig.

“At tage et emne som feminisme op netop nu giver rigtig god mening. I de senere år har feminisme været et varmt diskussionsemne, blandt andet i kraft af Nikita Klæstrup og den feministiske gruppe Girl Squad. I tråd med det har Jeanette med 'Grab them by the pussy' ønsket at gøre op med det typiske billede af feminismen. Og skabe større opmærksomhed og diskussion om emnet,” forklarer Rasmus Ask.

I forestillingen stiller Jeanette Munzert spørgsmål som 'Kan man twerke og stadig være feminist?' 'Kan man være nøgen og stadig blive taget seriøst?'

“Der ligger alvor bag spørgsmålene, idet feminisme vel langt hen ad vejen handler om at få lov til at være den, man gerne vil være. Men fremførelsen er komisk. Ikke sådan at forstå at 'Grab them by the pussy' er en farce, men det er en forestilling med humor,” siger instruktøren.

Læs også: Ovartaci: Fantasten uden filter

Om man ser sig selv som feminist eller ej, har 'Grab them by the pussy' også et element af genkendelse. 

“Selv om man ikke opfatter sig selv som feminist, føler jeg mig overbevist om, at man som publikum vil trække på smilebåndet, ikke mindst fordi man genkender sig selv i hverdagssituationer. Det er noget af det, den her forestilling kan; få femismen ud af Hollywood, ud af jetsettet og ned på jorden, hvor vi alle sammen kan være med og kan relatere til den i en eller anden grad,” siger Camilla Gjelstrup.

En forestilling der gør klogere

Forud for at Rasmus Ask satte sig i instruktørstolen, gjorde han sig en del tanker om, hvor vidt han som mand var den rigtige til at indtage den rolle - i et stykke med feminismen som omdrejningspunkt.

“Jeg valgte at tage udfordringen op og gå til opgaven med ydmyghed og nysgerrighed. Under hele forløbet har jeg sparret meget med Jeanette - om hendes idéer og tanker bag stykket. Og det har givet mig en indsigt, også rent emotionelt, i, hvordan det er som kvinde at skulle stå op imod hverdagsfeminisme,” forklarer Rasmus Ask.

“Jeg tror, vi alle sammen har fået udvidet vores horisont ved at være med i det her stykke,” supplerer Camilla Gjelstrup, der har Holger Østergaard, Mette Gadeberg Gregersen, Albert Ankerstjerne og Josefine Tvermoes med sig på scenen. 

“Os der står på scenen, vi spænder utrolig bredt både alders- og erfaringsmæssigt. Holger, der lige er fyldt 50, jeg selv, der er rundet 40, og så de tre unge mennesker, Josefine, Mette og Albert, der alle er i tyverne. Det gør, at vi kommer med hver vores syn på feminismen,” siger Camilla Gjelstrup.

“Og her har det været virkelig interessant at se, hvor bevidste mine tre yngre medspillere er omkring ligestillingsproblematikken, og hvordan de har fulgt med i #MeToo debatten. De er på alle måder vidende om, at de er en del af en i den her henseende usund samfundsstruktur, og de er meget determineret på at sige fra over for den. Ikke som os andre, der i mange år har levet i illusionen om, at den kamp var taget,” fortsætter hun og slår ud med armene.

Camilla Gjelstrup ser på uret i foyeren og rejser sig fra stolen. Rasmus Ask nikker sigende. Der er fem minutter til prøvestart på 'Grab them by the pussy'. En – for at opsummere – powerforestilling, der understreger retten til at være den, man er. Uanset køn. Ta' den Trump!

 

Publiceret 12 April 2018 09:00