Den aarhusianske videokunstner Katja Bjørn er formand for Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix

Den aarhusianske videokunstner Katja Bjørn er formand for Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix

Billedkunstudvalget om kommunal samling:

“En skattekiste, vi skal promovere”

Det nye billedkunstudvalg i Aarhus Kommune mener, at en hjemmeside med kommunens kunst vil være et vigtigt værktøj

Af
Louise Nyvang Burmeister

En database over kommunens kunstværker er den rigtige vej at gå, mener Katja Bjørn, der er formand for Billedkunstudvalget i Aarhus Kommune.

Hun og de øvrige to medlemmer af udvalget, der blev udpeget i januar, har en database højt på dagsordenen.

“Det er noget, vi lægger vægt på. Det er en retning, vi gerne vil gå,” siger Katja Bjørn.

LÆS OGSÅ: Kunstrådet: Vi skal blande os

En af Billedkunstudvalgets opgaver er at indkøbe kunst for cirka 300.000 kroner årligt.

Kunstværker, der skal pryde væggene på kommunale kontorer og også kan komme foreninger og klubber til gode.

Det bliver i dag registreret, hvilke værker der bliver købt, og alt bliver fotograferet. En database eller en hjemmeside med alle de nye kunstværker vil derfor ikke være svær at lave, mener formanden.

“Alt materialet ligger klar. Regnearkene er der,” siger Katja Bjørn.

Skal bruges ressourcer

Aarhus Byråd har også for halvandet år siden besluttet at en database skulle gøre kunsten mere tilgængelig, så man ikke risikerer, at værkerne bliver glemt i kælderen.

“Det er jo en skattekiste, en værdi, kommunen har,” siger Katja Bjørn og er helt enig med byrådet i, at kunsten skal synliggøres mere.

“Jeg vil være meget glad for at kunne promovere det, gøre det mere tilgængeligt, så man nemt kan se, hvad der er,” siger hun og henviser til, at Statens Kunstfond har en lignende hjemmeside, hvor man kan se værker, der er til udlån:

“Der skal bruges nogle ressourcer på det. Det er også vigtigt, at det bliver gennemtænkt, så det bliver struktureret og nemt at bruge. Det vil være et vigtigt værktøj, der skal virke fremadrettet også, når et nyt billedkunstudvalg tager over.”

LÆS OGSÅ: Udkanten i centrum: "Vi skal være yderst opmærksomme på at lave det visuelt flot"

Katja Bjørn vil ikke sætte tid på, hvor lang tid der går, inden en database kan realiseres.

“Vi har i øjeblikket gang i samtale og diskussion med forvaltningen. Men vi har som mål, at det skal vi sørge for at få i hus, inden vi går af,” siger Katja Bjørn.

Billedkunstudvalget, der er udpeget for fire år ad gangen, har også planer om at lave en årlig ansøgningsrunde for at give byens kunstnere mulighed for at promovere deres kunst over for udvalget.

“I stedet for at det er det enkelte udvalgs evne til at komme rundt i krogene og se, hvad der rører sig, så giver vi nu kunstnerne selv mulighed for at sende deres portfolier ind,” fortæller Katja Bjørn.

Hun understreger, at det er en idé, som udvalget stadig arbejder med, og at medlemmerne stadig vil besøge udstillinger og atelier for at finde kunst at indkøbe til kommunalt brug.

Publiceret 12 April 2018 07:00