Fra venstre: Lars Møller, Peter Andreasen og Inger Droob. De arbejder alle for, at veteranerne får en bedre tilværelse.

Fra venstre: Lars Møller, Peter Andreasen og Inger Droob. De arbejder alle for, at veteranerne får en bedre tilværelse.

Jægersoldaten Lars Møller samler ind til veteranhjem i Aarhus

Nordjyden Inger Droob er sammen med den tidligere jægersoldat Lars Møller gået sammen om et velgørenheds-arrangement på Dokk1

Forestil dig, at militæruniform og våben i hænderne er dagligdag for dig. Du befinder dig i et krigshærget land, og når du er retur i Danmark, rammer oplevelserne dig hårdt bagfra som en boomerang. Dine nærmeste aner ikke, hvordan du har det indeni, og du udvikler måske også PTSD, Post Traumatisk Stress Syndrom.

Dette er hverdagen for mange veteraner, og flere af dem finder ro på Veteranhjem Midtjylland i Brabrand, hvor en række frivillige og daglig leder Peter Andreasen hjælper dem.

En anden form for hjælp kommer fra den nordjyske Inger Droob, der er meget optaget af veteranerne og har et stort ønske om at gøre en forskel dem. Det ønske opstod på baggrund af bogen The blue Cascade, som handler om PTSD,

LÆS OGSÅ: Veteranhjemmet mangler 40 frivillige 

“Da jeg havde læst den, besluttede jeg, at jeg måske kunne gøre noget for at hjælpe. Jeg synes, at vi skylder at behandle vores veteraner ordentligt. Det har de fortjent,” siger hun en kold forårsdag, da avisen møder hende sammen med Lars Møller og Peter Andreasen på Veteranhjem Midtjylland i Brabrand.

Hun tog derfor kontakt til den tidligere danske jægersoldat - jæger nummer 200 Lars Møller - og sammen med ham afholdt hun sidste år et arrangement i Nordjylland, hvor alle pengene gik til veteranhjemmet. Den succes gentager hun nu - bare i Aarhus. 16. april er der arrangement på DOKK1, og alle pengene går til Veteranhjem Midtjylland.

Ar på sjælen

Mange af de soldater, der har været udsendt, kommer hjem med ar på sjælen.

“Vi har skabt en mærkelig verden med et skabelon-samfund, som alle helst skal passe ind i. Som soldat er man vant til at passe ind i et bestemt system med et bestemt kammeratskab, og når man kommer væk fra det, så er man alene, og så kan man frygte hverdagen,” forklarer Lars Møller, der ikke selv er ramt af PTSD og blandt andet derfor mener, at det er en pligt, at han hjælper, fordi han kan.

LÆS OGSÅ: Veteran: "Mine bekymringer er gjort til skamme"

Sammen med Inger Droob og Peter Andreasen håber han, at de 200 stole på DOKK1 bliver fyldt op. Alle der medvirker i arrangementet, gør det gratis, så alle penge fra billetterne og eventuelle ekstra donationer går til veteranhjemmet.

Legeplads til børnene

Pengene fra arrangementet skal som udgangspunkt gå til en legeplads på veteranhjemmet, for der er nemlig ofte børn med på hjemmet, når deres fædre kommer forbi.

“Vi vil gerne give et frikvarter her til børnene, så de kan få et afbræk fra hverdagen, og det er derfor, at det som udgangspunkt bliver en legeplads,” siger den daglige leder af stedet, Peter Andreasen.

“Børn af veteraner kan have det svært, og vi vil gerne hjælpe,” supplerer Inger Droob.

Vigtigt at hjælpe

Når først veteranerne bliver sluppet af forsvaret, oplever de tit et vakuum, fortæller Lars Møller, og ofte ender de forkerte steder som for eksempel dem, der slår lejr i en skov og sover der.

Godt nok er det tal blevet væsentligt bragt ned de senere år, siger Peter Andreasen, men det er stadig vigtigt at have fokus på at hjælpe veteranerne.

LÆS OGSÅ: Aarhus Kommune giver 75.000 kroner til veteranhjemmet

“Det, de har allermest brug for, er, at man lader dem være i fred. De har brug for ro, og det kan vi give dem her, hvor veteraner fra hele Danmark kommer. Det betyder alt for os, at der er mennesker som Lars og Inger, der vil støtte veteranerne. Deres begejstring er afgrænset, for de er ikke vant til den slags, men jeg ved, at de er meget taknemmelige,” siger han.

Indsamling

Arrangementet foregår 16. april klokken 18.30-21.30 på DOKK1. Lars Møller fortæller om sin tid som jægersoldat, mens psykolog Annemarie Gottlieb fortæller om at have PTSD. Derudover vil Peter Andreasen også fortælle om Veteranhjem Midtjylland. 
Billetter koster 160 kroner og kan købes på DOKK1's hjemmeside

Publiceret 10 April 2018 18:00