Kritiseret højhusbyggeri godkendt:

"En rodet proces"

58 meters højhus bliver realitet på Søren Frichs Vej

Onsdag aften blev der sat et foreløbigt punktum i en lang og stærkt omdiskuteret byggesag.

Et flertal i Aarhus Byråd vedtog en ændring af lokalplanen, så bygherre Olav de Linde kan bygge et højhus i 15 etager til lejeren, Systematic, der er ved at vokse ud af de eksisterende bygninger.

Højhusplanerne har i halvandet år mødt stor modstand fra borgere og foreninger, men demonstrationer, underskriftindsamlinger, byggealternativer og meget andet fra de protesterende sikrede få ændringer i udformningen af højhuset, men rykkede ikke ved udfaldet.

LÆS OGSÅ: Protester mod højhus gør indtryk

Det var dog ikke et enigt byråd, der debatterede sagen onsdag, men et flertal bestående af S, SF, V, LA, og K fik trumfet beslutningen igennem.

Flere af de højhus-positive partier lod forstå, at hensynet til en fremadstormende virksomhed vægtede højest i afgørelsen, men erkendte dog, at processen ikke havde været køn.

"Borgerne burde være spurgt langt tidligere i processen. Det kunne have sparet meget besvær, hvis vi fra start havde lyttet til bekymringerne. Men det korte og det lange er, at det høje antal vidensarbejdspladser har været udslagsgivende for os," sagde Venstres Heidi Bank.

Andre partier nøjedes ikke blot med at kalde processen for uskøn, men også udemokratisk.

"Man har en fornemmelse af, at toget allerede var kørt, før borgere og fællesråd blev mobiliseret. Vi har et problem i forhold til rettidig borgerinddragelse i kommunen. Dette er ikke den bedste løsning. Personligt synes jeg, at tårnet er smukt, men det er ikke den udsigt, folk søger, når de går i det grønne langs åen," sagde Radikale Venstres Eva Borchorst Mejnertz og fik støtte fra formanden for Teknisk Udvalg, Enhedslistens Keld Hvalsø:

LÆS OGSÅ: Omstridt højhusbyggeri forventes godkendt: Protestgruppe forbereder anke

"Det her har været et lærestykke i, hvor skidt det står til med demokratiet i kommunen. Det er beklageligt, at man driver demokrati på sådanne vilkår. Dette er et angreb på den visualitet, der er omkring den grønne kile."

Om byrådets beslutning var det endelige punktum i sagen om højhusbyggeriet er dog ikke sikkert.

Tirsdag fortalte formanden for protestgruppen 'Bevar Den Grønne Kile' til Lokalavisen Aarhus, at man agter at anke byrådets godkendelse.

"Vi har beviser på urent trav fra Olav de Linde, og det er man nødt til at undersøge til bunds. Man kan ikke vedtage det her på falske forudsætninger, som bygherre har givet byrådet," sagde formand Tommy Jervidal.

Modstandere mod højhus på 58 meter protesterede i slutningen af februar foran rådhuset i Aarhus. Foto: Martin Jørgensen

Modstandere mod højhus på 58 meter protesterede i slutningen af februar foran rådhuset i Aarhus. Foto: Martin Jørgensen

Publiceret 14 March 2018 19:00