Juristen, der blev købmand:

Hjælper nu fattige i hjemlandet

Sharif Faizzad, der flygtede fra Afghanistan for 27 år siden, vil nu bruge pensionistlivet på at støtte fattige i hjemlandet

Af
Louise Nyvang Burmeister

Med et job som jurist hos politiet i Afghanistan havde Sharif Faizzad aldrig forestillet sig, at han skulle ende som købmand i Danmark. Et land han knap nok kendte til.

“Så lidt, vidste jeg om Danmark”, siger han og levner ikke plads til meget mere end en tokrone mellem tommel- og pegefinger.

Men da han med familien gennem FN fik lov til at komme til det lille skandinaviske land som politisk flygtning i 1991, slog han til. Efter 27 aktive år i her i landet blev hans købmandsbutik på Kappelvænget 1. marts i Aarhus V overtaget af nye ejere.

LÆS OGSÅ: Muskelhunde bed flere personer, før den blev skudt af politiet

Nu venter en pensionisttilværelse, der dog sandsynligvis bliver lige så aktiv, for det med at arbejde er svært at slippe.

“Min uddannelse kunne jeg ikke bruge her. Men tiden lærte mig at drive købmandsforretning i Danmark. Et arbejde er et arbejde. Uanset om du er jurist eller købmand. Arbejdet er en slags ære for mig. Man giver noget til samfundet, og man forsørger sin familie,” siger Sharif Faizzad, som Lokalavisen Aarhus mødes med på cafeen på Hasle Bibliotek, hvor han er en lokal kendis.

Flere gange under interviewet nikker han til forbipasserende, siger hej, og spørger; 'hvordan går det', 'Hvordan har børnene det?'

En omsorg og interesse for andre mennesker, der ligger dybt i den nu pensionerede købmand.

“Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle stoppe med at arbejde nu. Men efter tre diskusprolapser, skal man jo også tænke på sig selv,” siger Sharif Faizzad og tilføjer:

“Jeg kommer nok til at kigge ind til de nye ejere og give dem gode råd.”

Giver gerne gode råd

I de første år i Danmark boede han med familien i en lejlighed på Rydevænget. For 14 år siden flyttede familien ind i et parcelhus på Runestenen. Han har aldrig savnet livet som jurist i Afghanistan.

“Hvis det havde været muligt at bruge min baggrund, så havde det da været positivt. Men jeg har altid været respekteret i min butik. Jeg har aldrig haft dårlige oplevelser med kunderne, og jeg har været min egen chef,” siger Sharif Faizzad.

Kunderne i hans butik har ofte fået en lille snak og et godt råd med på vejen.

“Hvis du kan bruge det til noget, så værsgo, hvis ikke, så smid det væk.”

En af de kunder, han har fulgt gennem årene, er den kontroversielle digter Yahya Hassan, der er opvokset i området, og for nylig flyttet tilbage efter at have afsonet en fængselsstraf.

“Jeg kan huske ham, fra før han blev kendt. Han fortalte, at han skrev digte. Så jeg kaldte ham 'forfatter',” fortæller Sharif Faizzad, der også er nævnt i Yahya Hassans debut-digtsamling.

LÆS OGSÅ: Yahya Hassan anholdt efter provokation og fund af hash og kokain

Siden digteren blev løsladt, har han dog ikke været forbi.

“Hvis jeg nogensinde møder ham igen, så vil jeg give ham et par gode råd. For eksempel sige; du er kendt, brug den chance, du har, til noget godt.“

Indbrud og røveri

De første mange år oplevede han en del tyverier fra butikken.

“Det begyndte allerede den allerførste nat, vi havde varer i butikken, hvor en masse kasser med kaffe lå ude på parkeringspladsen,” husker Sharif Faizzad, der har en meget positiv tilgang til al balladen:

“Tak til de indbrudstyve, som har lært mig, hvordan jeg skal sikre min butik,” siger han.

Indbruddene har betydet, at han gennem årene har investeret i gitre, videoovervågning, bevægelsessensorer, alarmer og selv har gået runder om aftenen.

En gang er der også blevet begået røveri mod forretningen. En dag hvor hans teenagedatter hjalp til. Men episoderne har aldrig fået han til at overveje, om det var det værd.

“Det har givet os hovedpine indimellem. Men det ligger ikke til mig at overgive mig.” De seneste seks-syv år har han dog ikke oplevet nogle tyverier, knuste ruder eller huller i væggene.

“Jeg oplever, at der er knap så meget ballade i området i dag. Der er flere politipatruljer, og folk er nok også bedre til at kontakte politiet, hvis de ser noget.”

Uddeler kontanthjælp

En velgørende organisation får nu al Sharif Faizzads tid. Den pensionerede købmand har for to år siden stiftet organisationen Ta-awon, der betyder 'hjælp' på farsi.

Ideen er, at man donerer en krone om dagen. Alle pengene sættes ind på en bankkonto og går ubeskåret til at hjælpe fattige familier i Afghanistan.

“Nogle donerer også mere end 30 kroner om måneden. En dame gav sidste år 18.000 kroner,” fortæller Sharif Faizzad.

Han har selv været i Afghanistan for at udvælge de familier, som får glæde af den økonomiske håndsrækning, der uddeles som et lille beløb hver måned.

“Det er jo en slags kontanthjælp i et land, hvor sådan noget ellers ikke eksisterer. Familierne skal leve op til to krav; deres børn skal gå i skole og de skal selv være aktive, i form af at investere i noget, som gør dem selvforsørgende. Det kan for eksempel være at købe en symaskine for at sy tøj, der kan sælges på det lokale marked.

I øjeblikket er der 245 personer, der donerer penge, som i alt 14 familier i Afghanistan får glæde af.

Sharif Faizzad håber at kunne udvide organisationen til at hjælpe 25 familier. Han planlægger for øjeblikket en rejse til hjemlandet dels for at følge op på, hvordan de familier, der modtager støtte, klarer sig og dels for at finde nye modtagere af 'kontanthjælpen'.

“Der er en afghansk digter, som skriver, at menneskeheden er som en krop. Når armen smerter, så smerter hele kroppen. Så hvis nogle familier lider, så lider vi alle. Og hvorfor skulle man ikke prøve at hjælpe, hvis man kan? En krone om dagen er ikke engang nok til et tyggegummi, men når vi går sammen, kan det gøre en stor forskel for andre.”

Den 65-årige jurist, købmand og velgører hilser igen på en bekendt, der passerer forbi:

Hva' så Sharif, skal du så hjem, hvor du kommer fra nu?” spørger han.

“Hjem, hvad mener du? Jeg er hjemme,” siger Sharif, giver ham hånden og får en sludder.

Publiceret 14 March 2018 10:00