Henrik Vinther delte folder og morgenvingummier ud til eleverne på Viby Gymnasium og HF. Foto: Martin Jørgensen

Henrik Vinther delte folder og morgenvingummier ud til eleverne på Viby Gymnasium og HF. Foto: Martin Jørgensen

Folketingskandidat:

Besparelser på uddannelser har store konsekvenser

Henrik Vinther (B) besøgte Viby Gymnasium og HF for at gøre opmærksom på regeringens besparelser på uddannelsesområdet

Af
Af Martin Jørgensen

 “Nej til besparelser på uddannelser.”

Det var den samme sætning, som Henrik Vinther, folketingskandidat for Radikale Venstre, måtte gentage igen og igen til de morgentrætte elever på Viby Gymnasium torsdag 22. februar.

Folketingskandidaten var mødt op for at vise sin modstand til den årlige besparelse på to procent, som regeringen pålægger gymnasier og erhvervsuddannelser.

Det betyder helt konkret, at budgettet i år, eksempelvis på Viby Gymnasium, er 1,3 millioner kroner mindre. end det var i 2017. De samme besparelser kommer til at være en realitet næste år, og sådan vil det fortsætte indtil 2021.

“Et sted som her på Viby Gymnasium er der kun to måder, man kan spare på. De er de ting, som skolen bruger på eleverne, hvilket er inventar, bøger og rejser. Og så er der lærere,” siger Henrik Vinther.

Åbenlyse konsekvenser

Folketingskandidaten er dog ikke i tvivl om, hvor han tror, der bliver sparet.

“Jeg er selv leder, og min erfaring viser, at det, der er mest af og nemmest at skære på, er medarbejdere, for de er dyre. Men samtidig er de også nødvendige, og derfor synes jeg, at det er en dårlig måde at investere i fremtiden på,” siger Henrik Vinther, der sammenligner besparelsen på området med den besparelse, der også er blevet pålagt sundhedsvæsenet, og hvad det har betydet for personalet.

“Man kan allerede se det nu på gymnasierne. Der er eksempelvis mindre tid til forberedelse for lærerne, og klasserne bliver fyldt helt op,” fortæller Henrik Vinther og uddyber:

“Hvis man skal tegne en tegning, og du har mindre tid til det, så bliver den ringere. Der er færre lærere per elev, og det betyder, at der er mindre tid til den enkelte elev og til at modtage undervisning samt feedback. Og netop feedback virker, hvis den er personlig og direkte på produktet.”

På den lange bane er konsekvenserne også store, mener Henrik Vinther.

“Besparelserne er en rigtig dårlig idé. Det, der skal føre Danmark ind i næste årti og århundrede, er veluddannede mennesker, der har fået en god uddannelse og mulighed for at reflektere over ting, som ikke kun er to plus to er fire, men at livet har mange udfordringer. Det kræver, at der er tid,” siger folketingskandidaten, der mener, at man burde finde pengene andre steder.

“Jeg mener eksempelvis, at det at lette skatten på store dyre biler er åndssvagt. Det samme er det at have folk stående ved grænsen.”

Magnus Rugaard (Tranbjerg), Laura Brask (Solbjerg) og Magnus Gravrok (Aarhus C) er alle en del af elevrådet på Viby Gymnasium og HF og bekendt med de mange besparelser. Foto: Martin Jørgensen

Magnus Rugaard (Tranbjerg), Laura Brask (Solbjerg) og Magnus Gravrok (Aarhus C) er alle en del af elevrådet på Viby Gymnasium og HF og bekendt med de mange besparelser. Foto: Martin Jørgensen

Støttende elevråd

Elevrådet på Viby Gymnasium støtter op om modstanden til besparelserne og kan sagtens nikke genkendende til nogle af de konsekvenser, det kan have for gymnasiet.

LÆS OGSÅ: Aarhus-gymnasier enige om fordeling af elever

“Lærerne får flere klasser og flere elever. Det fører til, at lærerne bliver mere pressede og stressede, som i sidste ende går ud over den undervisning, vi som elever modtager,” siger 18-årige Laura Brask, der er elevrådsformand på Viby Gymnasium og HF og som mener det er vigtigt at have samme lærer.

“Det giver en tryghed at have den samme lærer, og jeg er sikker på, at for meget udskiftning kan have konsekvenser,” siger Laura Brask.

Publiceret 01 March 2018 10:00