To trænere fra DGI instruerer pigerne i fodboldtræningen i Frydenlund på banerne ved Klubben Musvågevej.

To trænere fra DGI instruerer pigerne i fodboldtræningen i Frydenlund på banerne ved Klubben Musvågevej.

DGI-projekt hitter:

Frydenlundpiger er vilde med fodbold

Et DGI-tilbud om streetsoccer for piger i Frydenlund får tosprogede unge til at deltage i endnu flere fritidstilbud

Af
Louise Nyvang Burmeister

Selv i slud og tøsne en råkold mandag i februar står de klar på banen klokken 17.

10-15 piger møder trofast op på multibanen i Frydenlund for at spille fodbold.

Det er klubben Musvågevejs første pigefodboldhold. Et initiativ som både Aarhus Kommune og DGI er involveret i.

Ideen er at give de unge piger, som er i alderen fra 11-13 år, fællesskaber og venskaber.

“De her piger manglede noget, de kunne mødes om. De går på mange forskellige skoler og kender måske ikke nogen i deres nabolag. Og så ville de gerne være aktive,” siger Janne Kjeldtoft, der er Børn- og Unge-medarbejder i Fælleshuset Frydenlund.

LÆS OGSÅ: Ejer vil rive Frydenlund Centret ned og bygge boliger i fem etager

Projektet hedder DGI Crossroads og er sat i søen i 10 udsatte boligområder i Aarhus, herunder Gellerup, Bispehaven, Tilst, Præstevangen og Rosenhøj i Viby og Næringen i Vejlby Vest.

Nye fodboldveninder

To af de fodboldglade piger er 11-årige Hanna Aboud og 13-årige Aylin Erdogan.

“Jeg kan rigtig godt lide at spille fodbold, og i stedet for at spille med min far og mine fætre ville jeg gerne spille med nogle på min egen alder,” siger Hanna Aboud, der har fået flere nye venner på banen.

“Ja, hende her er også rigtig sød,” siger Hanna Aboud og lægger armen om Aylin Erdogan.

Fodboldveninden giver komplimenten retur. Også Aylin Erdogan synes, det er sjovt at spille med jævnaldrende piger.

“Drengene ved mere om fodbold, så det er fedt, at det kun er piger. Og så tager vi også på ture sammen,” fortæller Aylin Erdogan.

 

Aylin Erdogan (t.v.) og Hanna Aboud spiller fodbold hver mandag aften i Frydenlund.

Aylin Erdogan (t.v.) og Hanna Aboud spiller fodbold hver mandag aften i Frydenlund.

Interessen eksploderede

Tine Kaarup, der er opsøgende medarbejder fra Gadeplan, en del af Aarhus Kommunes indsats for udsatte unge, fortæller, at holdet netop har fået støtte fra Rotary, så de i fremtiden vil tage på flere ture sammen.

“De her piger har brug for mere hjælp og støtte, end man får, hvis man starter i en almindelig sportsklub. De har ikke samme tradition for at gå til sport. Pigerne går bare direkte hjem efter skole. De skal præsenteres for de her tilbud,” siger Tine Kaarup.

LÆS OGSÅ: Uddannelse: Elever fra socialt udsatte boligområder fordeles

Da det danske kvindelandshold i fodbold i sommer kom i EM-finalen, mærkede Tine Kaarup også et øget fokus på sporten fra de helt unge piger, ikke kun i Frydenlund, men over hele byen.

“Det eksploderede simpelthen. Og da der ved juletid blev afholdt Gellerup Cup, var halvdelen af deltagerne piger,” fortæller Tine Kaarup, der også mener, at landsholdspilleren Nadia Nadim, der er født i Afghanistan, men flygtede til Danmark med sin familie som 11-årig, har haft en fod med i spillet.

“Interessen er startet inden, men hun har helt sikkert haft indflydelse. Hun læser til læge, samtidig med at hun spiller professionelt. Hun viser, at det ikke kun er for drengepiger.”

Trænere fra DGI har siden sensommeren stået for forløbet, men nu tager pigerne og klubben i højere grad selv over. Indtil sommerferien vil der hver anden mandag være DGI-trænere til stede, og ellers er det klubben og pigerne selv, der driver det videre.

“Vi vil stadig være med på sidelinjen, for pigerne er ikke så gamle, at de helt selv kan stå for det,” siger Janne Kjeldtoft og tilføjer, at det er en del af projektet at få hjulpet pigerne over i den lokale fodboldklub.

“De er allerede begyndt at bruge Klubben Musvågevej mere, og det er rigtig dejligt. Det er drømmen, at de fremover bliver en større del af foreningslivet.”

Publiceret 01 March 2018 16:00