Chefredaktørens klumme:

De fantastiske frivillige

Af
Af Claus Krogh

ansvarshavende chefredaktør

Søndag 21. januar var der officiel åbning og fejring af, at Aarhus er Europæisk Frivillighedshovedstad 2018.

Der var ikke helt samme schwung over det, som da vi fejrede åbningen af Kulturhovedstadsåret 2017 for cirka et år siden. Til gengæld er der grund til at glæde sig over idéen bag. Nemlig at fejre og sætte fokus på de mange frivilliges arbejde og deres betydning for sammenhængskraften i vores kommune.

Begrebet frivillige er en samlende beskrivelse af alle, der af egen fri vilje og uden at få nogen form for betaling, yder en indsats til hjælp for andre.

LÆS OGSÅ: Video: Så er Aarhus Europæisk Frivillighovedstad

Der er trænere for børn i sportsklubberne. Det er alle dem, der samler ind til gode formål. Det er de mange frivillige, som hjælper til ved store arrangementer såsom Northside, Halvmaratonløb eller Classic Race. Og så er der den store gruppe af frivillige, som vi kan kalde for velfærdsfrivillige. Det er den gruppe af frivillige, der hjælper hjemløse, sindslidende, ældre, udsatte unge og ensomme borgere.

Det er den gruppe af frivillige, der hjælper, når velfærdssamfundet sprækker. Når enten økonomi eller bureaukrati forhindrer velfærdssamfundet i at nå helt rundt og favne alle og hjælpe alle, så træder de velfærdsfrivillige til.

Og gud ske tak og lov for, at de gør det. Motivet hos de mange frivillige er ganske sikkert lige så mangfoldigt, som gruppen af frivillige er.

LÆS OGSÅ: Chefredaktørens klumme: Udkants-Aarhus udsultes

Men udefra betragtet ser det ud til, at et gennemgående credo er, at man får, når man giver. Man får noget personligt ved at hjælpe andre - og samfundet får noget, fordi man hjælper til og fylder sprækkerne ud. Det er fantastisk - og at vi nu kan bruge hele 2018 på at hylde de mange frivillige er kun godt, for det fortjener de frivillige.

Men - for der er et men - de mange frivilliges store indsats skal ikke blive en sovepude for politikere og embedsmænd. For tænk nu, hvis Aarhus Kommune ikke sprækkede og dermed skabte behovet for de frivillige. Så ville de frivillige alligevel være der og i stedet for at fylde sprækkerne, ville deres indsats skabe et endnu bedre Aarhus med masser af overskud, omsorg og meget lidt svigt.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Publiceret 30 January 2018 05:45