Helle Hessellund ved sine affaldsstationer, som er placeret lige ved hoveddøren. Foto: Martin Jørgensen

Helle Hessellund ved sine affaldsstationer, som er placeret lige ved hoveddøren. Foto: Martin Jørgensen

Affaldssortering:

“Man skal tage ansvar for sit eget lort”

Helle Hessellund sorterer alt lige fra plastic til papir, og hun går ikke på kompromis. Alt skal sorteres

Af
Af Martin Jørgensen

Hos Helle Hessellund på Nymarks Allé i Mårslet ryger alt affald ikke i den samme pose. Det bliver systematisk sorteret, og sådan har det altid været.

“Mit forhold til affaldssortering er kæmpestort. Jeg har gjort det de sidste 20 år - også før det blev moderne,” siger den 51-årige kvinde, der for 20 år siden boede på en trelænget gård i Nordjylland, hvor man prioriterede det meget højt. Her fungerede en del af gården som affaldsstation, hvor alt blev sorteret.

LÆS OGSÅ: Aarhusianerne har sorteret 4.800 ton affald

“Vi var på ingen måde fanatiske, men vi forsøgte at spise så økologisk som muligt og sortere affald så godt som muligt. Det går bare hen og bliver en vane, når man først kommer i gang.”

En gammel hippie

Adspurgt hvordan hendes forhold til affaldssortering var før livet på den nordjyske gård, var svaret meget klart:

“Det har jeg altid gjort. Jeg er en gammel hippie. Det falder mig meget naturligt, for jeg synes, at man skal tage ansvar for sit eget lort.”

Med en fortid som stewardisse på et stort skib så Helle, hvordan affald blev smidt over rælingen, når skibet kom langt nok ud på havene. Det fik hende til at blive mere helhedsorienteret.

“Jeg kan huske, at jeg tænkte; hvor ender det henne? Er havet bare en affaldsspand?”

Fra de store verdenshave til lille Mårslet hænger miljøbevidstheden ved. Her har hun en kompostspand med alt grønt affald. Ude foran hoveddøren står mellemstationen, som tømmes et par gange ugentligt. Derudover har hun tre metalspande. Én til plastic, én til metal og én til pap.

LÆS OGSÅ: Disse 10 ting skal du ikke smide i skraldespanden

“Vi har kun én jordklode, og den skal vi passe på. Der er så mange ressourcer, som kan bruges til mange ting. Hvorfor så ikke genbruge det?,” siger Helle Hessellund, der dog føler, at hun har udfordringer ved at bo i Mårslet.

“Jeg synes ikke, at vi har de rigtige faciliteter. Det er godt, at Aarhus Kommune gerne vil gøre noget, men der sker bare ikke noget. Nu er det et halvt år siden, at vi fik en mail med klistermærkerne, og at det hele ville blive igangsat. Men det har folk jo glemt nu,” fortæller Helle Hessellund, der godt ved, hvad der skal til, hvis affaldssortering skal blive en succes i fremtiden:

“Det skal være let, for ellers vinder dovenskaben, og det gør den for alle. Jeg er bare ekstra idealistisk, så jeg gider godt, men det er langt fra alle, der gør det.”

Publiceret 30 January 2018 17:00