Præsteklumme:

Der er så meget, vi ikke er nødt til

Af
Af Karen Togsverd Hansen

sognepræst og børne-/ungdomspræst i Skæring

Overskriften er ikke min, men derimod titlen på en bog af den svenske præst Thomas Sjödin. Bogen indeholder en samling af klummer skrevet til Göteborg-posten, og der er nogle gode guldkorn at hente – eller blive mindet om. Eksempelvis i klummen med overskriften: “Der er så meget, vi ikke er nødt til”

For i disse år udkommer der mange bøger med titler i retning af ”101 ting, du skal gøre, før du dør” – ja, Sjödin nævner sågar en bog med titlen ”1001 af naturens underværker, du skal se, før du dør.” Alene titlen kan gøre, at jeg bliver stresset ved tanken om de mange underværker, som findes lige derude, og som jeg slet ikke når at få set. Og bøgerne vidner om en forskydning fra at være taknemlig over det, man får lov til at opleve, til ærgrelse over det, man hele tiden går glip af.

Men lad os med den danske Svend Brinkmann øve os i at ”gå glip”.
LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann udgiver ny bog: Jeg skriver til mig selv
For vi kan ikke at læse alle verdens gode bøger eller se alle de bedste film. Vi kan ikke besøge alle verdens spændende steder eller udvikle os optimalt inden for vores arbejde og fag. Vi kan ikke pleje venskaberne med alle de rigtige og have perfekte, smukke hjem. Der er meget vi ikke når, og meget vi går glip af. Men hvad med at glæde os lidt over det, vi faktisk har/når/opnår? Hvad med at huske at sige tak for det - helt utrolige - meget, vi får lov til at opleve?

En stresset forretningsmand besluttede sig engang for at tage fri og rejse væk nogle dage og slappe af. Han lejede sig derfor ind i et kloster, hvor han blev indkvarteret i et enkelt og sparsomt møbleret rum. Den venlige munk, der viste ham rundt, informerede ham om tiderne for mad og bøn og understregede, at alt var frivilligt. Og så på vej ud af døren, sagde munken: ”Forresten: Hvis der er noget, du har brug for, så sig endelig til…….så skal vi lære dig at undvære det.”

Der er så meget, vi ikke er nødt til. Der er så meget, vi ikke har brug for. Så husk at sige TAK for det, du oplever og når, alt det, du har og får, i stedet for at fokusere på det, du mangler.

Publiceret 27 January 2018 06:00