Til argentinsk tango i Aarhus:

Intense blikke og stramme munde

Tangoen kræver, at man lærer det vigtige sprog: kropssprog. Der er ingen regler - kun kunsten at føre eller følge sin partner

Af
Tekst og foto af Stine Østergaard

”Det renser ligesom hovedet og kroppen igennem, og man får halvanden times afstand til hverdagen,” siger Jesper Jørgensen efter at have været til tangoundervisning.
Det er tango, som får Jesper Jørgensen til at glemme tid og sted. Han er at finde med andre tangodansere på Casa V28, hvor Lotte Thrane og Brian Falk fra Tango Malevaje underviser i den dramatiske dans mandag til torsdag.

Kroppene taler

Tango kan være en svær dans at give sig i kast med. Men rollerne er klare.
”Manden fører og giver impulser, som kvinden fortolker,” forklarer Brian Falk, der har undervist i tango i Aarhus i omkring 20 år.
Det er onsdag aften og undervisning for øvede tangodansere. Brian Falks og Lotte Thranes elever bevæger sig rundt på gulvet i lokalet.
Blikkene er intense, og de fleste strammer munden i et koncentreret ansigtsudtryk, mens et dameben pludselig svinger elegant op omkring partnerens krop, og fire fødder fletter sig ind i hinanden rundt og rundt, mens kroppene langsomt og sensuelt bevæger sig mod hinanden og rundt i lokalet.
Nogle gange kludrer benene ind i hinanden, og så lyder der et forsigtigt grin.
LÆS OGSÅ: Ældre danser berøringsangsten væk
For en udenforstående kan det være lidt svært at forstå, hvordan parrene uden at veksle et ord kan få det hele til at se så organisk ud. Brian Falk inviterer Århus Onsdags journalist ud på dansegulvet for at vise, hvordan det føles.
Det er en journalist med let rystende, stive ben, som lader danselæreren føre over gulvet. Men Brian Falks sikre kropssignaler giver en rolig følelse af, at man ved, hvilken vej fødderne og kroppen skal bevæge sig.
Følelsen er meget anderledes end at blive drejet rundt og rundt af danseglade fyre på diverse diskoteker.
Selv med halvt lukkede øjne kan den uerfarne dansekrop mærke impulserne fra kroppen overfor. Helt uden hverken at hive eller trække i sin partner, fører Brian Falk rundt i lokalet, og ingen træder hinanden over tæerne eller danser ind i hinanden.

Mange forbinder tango med stærke følelser. Det en meget intim dans, hvor man kommer tæt på hinanden. Nogle danser med deres ægtefæller eller kærester, mens andre har en anden fast dansepartner i øvelokalet end derhjemme. Ind i mellem bytter man også rundt.

Mange forbinder tango med stærke følelser. Det en meget intim dans, hvor man kommer tæt på hinanden. Nogle danser med deres ægtefæller eller kærester, mens andre har en anden fast dansepartner i øvelokalet end derhjemme. Ind i mellem bytter man også rundt.

Træning og fri dans

”Tango og dans i det hele taget er en social ting. Så det er vigtigt også at komme ud og danse frit uden at tænke alt for meget på teknikken,” siger Brian Falk.
Fri tango er der mulighed for hver søndag på Casa V58. Her er der milonga, som det kaldes. En tango består af fire danse, hvorefter man byder en ny partner op til dans.
Så man skal ikke være bange for at komme til at danse med den samme partner hele aftenen – eller at blive vraget på dansegulvet. For de fire blokke er tydeligt opdelt i musikken, og sådan fungerer de uskrevne tangoregler.
”Den fri tango viser virkelig det smukke ved dansen, som er den ordløse kommunikation mellem to kroppe. Til milongaen kommer både folk, som har danset i 10-20 år, og nogen, som lige er startet,” siger Brian Falk, der pointerer, at det alligevel er en god idé at komme til undervisning også.
”Til undervisningen får man luget ud i sine dårlige dansevaner og bliver bedre til at danse.”

Danseglade i alle aldre stimler sammen i Casa V58 for at danse sveden frem på panden. Selvom det ofte er en dans mellem mand og kvinde, kan man også danse to af samme køn. Blot en tager førerrollen og den anden fortolker.

Danseglade i alle aldre stimler sammen i Casa V58 for at danse sveden frem på panden. Selvom det ofte er en dans mellem mand og kvinde, kan man også danse to af samme køn. Blot en tager førerrollen og den anden fortolker.

Et fristed

Selvom undervisningen går ud på at blive teknisk bedre, er der også tid til at nyde dansen.
”Min dagligdag foregår rigtig meget oppe i hovedet. Så det er dejligt at flytte fokus. Her taler vi ikke. Ikke med munden i hvert fald. Det hele foregår nede i kroppen, og det er som om, tiden forsvinder,” siger Michael Madsen, der til dagligt arbejder som læge i Silkeborg og har danset tango i syv år.
Hans dansepartner Astrid Bjerg synes også, at tango er en dejlig form for meditation. Selvom det er svært med så meget balance, kropskoordinering og ikke mindst intimitet.
”Det var helt klart grænseoverskridende i starten. Jeg har danset salsa før, som foregik meget med bevægelser hernede,” siger hun og laver små bevægelser med hofterne.
”Men det er som om, det er meget mere intimt, at man er så tæt på hinanden med overkroppen i tango. Men det er også det, der gør det spændende. Det er lidt lige som, hvis man skal lære et nyt sprog. Det her er bare et kropssprog,” siger Astrid Bjerg, som går hjem fra dagens sene tangotræning med et kæmpestort smil på læben.

Her kan du danse tango i Aarhus:

Tango Malevaje har undervisningshold på Casa V58 mandag til torsdag. Se mere på tangomalevaje.dk – her kan du også se, hvornår de afholder milonga og andre events
På CasaV58 i Vestergade er der tango lab med Tango Malevaje kl. 20-23. Her er baren også åben
Tango Aarhus afholder søndagsmilonga første søndag i måneden i den gamle biograf i Højbjerg kl. 14-17.30
Tango lab for Tango Aarhus finder sted på fredage kl. 19-19.45 på Folkestedet – her er også fredagspráctica kl. 20-23 (næsten) alle fredage
Tango Aarhus har samlet alle tangoarrangementer i en kalender, som kan findes på tangoaarhus.dk/9134/Kalender
De starter også et begynderhold i februar. Man kan tilmelde sig på hjemmesiden.

Publiceret 19 January 2018 11:30