Lejerne frisør Azar Rouhafza (til højre), ejer af solcentret Flemming Lindgaard og Bente Pedersen, der driver Bodega Pusterummet, fortæller om graffitien, papplade-lappeløsninger på væggene og hashsalg på gangene i Frydenlundscentret.

Lejerne frisør Azar Rouhafza (til højre), ejer af solcentret Flemming Lindgaard og Bente Pedersen, der driver Bodega Pusterummet, fortæller om graffitien, papplade-lappeløsninger på væggene og hashsalg på gangene i Frydenlundscentret.

Frydenlund Centret i forfald:

"Det ligner efterhånden lort"

Mens Frydenlund Centret afventer kommunens tilladelse til større ombygning, lider butikkerne under stillestående center

Af
Af Louise N. Burmeister

Både ejer og lejere i Frydenlund Centret er frustrerede.

Den ene part afventer kommunens tilladelse til en større ombygning, mens lejerne - de forretningsdrivende - lider mere og mere under et center, som får lov at forfalde.

Grønthandleren og Arbejdernes Landsbanks lokaler står tomme. Den 31. marts lukker også solcentret, og det betyder, at næsten halvdelen af lejemålene i centret står tomme.

Flemming Lindgaard, der driver solcentret, har måttet sande, at forretningen ikke kan løbe rundt.

“Der kommer simpelthen ikke nok mennesker gennem centret til, at der er kunder nok. Centret ligner efterhånden lort, og udlejer gør ingenting for at ændre på det,” siger Flemming Lindgaard.

Også frisøren og bodegaen i centret mærker en faldende omsætning.

“Jeg synes, det er uopdragent, at vi ingen information får fra udlejer. Vi er begyndt at lukke klokken 20 om aftenen, hvor vi ellers havde åbent til 24. Men kunderne kommer ikke længere så sent, fordi de føler sig utrygge,” siger Bente Pedersen, der sammen med sin mand Henning Damsgaard driver Bodega Pusterummet.

LÆS OGSÅ: Populær pub skænker sidste pint: "Jeg føler mig ikke velkommen i Aarhus mere"

Hun oplever, at der er mindre belysning om aftenen, og at en gruppe af unge med anden etnisk baggrund end dansk opholder sig mere og mere i centret, efterhånden som flere lokaler står tomme.

“Så har de frit spil, og de sælger åbentlyst stoffer,” fortæller Bente Pedersen, der aldrig, i de 34 år hun har haft bodegaen, har arbejdet så mange timer som nu.

Ifølge hende ser ejeren af centret, kapitalfonden Nordic Real Estate Partners (NREP), gerne, at alle lejerne forlader stedet.

“De (NREP, red.) vil sulte os ud én for én. Man lader ikke lokaler stå tomme eller lader centret forfalde, som det gør, hvis man ikke har planer om at rive det ned,” siger Bente Pedersen.

Afventer kommunen

Spørger man NREP, udtrykker selskabet også ærgrelse over centrets forfald.

Ifølge Thomas Riise-Jakobsen, der er investeringsdirektør i NREP, som overtog centret for halvandet år siden, vil fonden meget gerne i gang hurtigst muligt med en større revitalisering af området.

“Det er jo ikke fedt med sådan et center. Ingen kører lige forbi og tænker; 'der skal jeg ind', som det ser ud nu. Men vi afventer en myndighedstilladelse for at komme i gang med de fremtidige planer,” siger Thomas Riise-Jakobsen, der ikke vil nærmere ind på, hvad de fremtidige planer konkret indeholder.

Han fortæller dog, at selskabet har været i dialog med kommunen om 'en væsentlig ombygning' af grunden, lige siden de overtog stedet.

“Det fortjener området, og vi er klar, så snart kommunen er klar,” lyder det fra NREP.

LÆS OGSÅ: Kridthøj Torv er solgt: Brugsforening har haft den store pengepung fremme

Kapitalfonden ejer også Trøjborgcentret, Vericentret og Kridthøj Torv, som selskabet solgte for et par måneder siden, efter centret havde gennemgået en større ombygning.

Hos Aarhus Kommune bekræfter byplanlægger Thomas Lygum Sidelmann, at kommunen har modtaget et projektforslag fra NREP. Og at sagen nu er under behandling.

“Generelt ser vi positivt på forslaget, men vi skal se nærmere på, hvordan forslaget passer ind i den overordnede planlægning for området. Vi vil gerne have et bredt boligudbud for eksempel,” siger Thomas Lygum Sidelmann.

Fra kommunen siger endelig ja til at gå videre med projektet, vil der gå et års tid, før en ny lokalplan ligger klar.

 

Publiceret 16 January 2018 05:30