Flere end nogensinde danser tango i Aarhus

For 23 år siden blev de første argentinske tangotrin trådt i Aarhus. I dag er miljøet omkring dansen større end nogensinde

Af
Af Bente Tahmasbi Hansen

Tangolærer Brian Falk var for 23 år siden med til at etablere det argentinske tangomiljø i Aarhus.
“Jeg dansede med en rådhåret norsk pige og gik de otte grundtrin, som var i dansen dengang, hele vejen hjem efter den første time. Det tog lang tid, fordi nogle af dem går man bagud,” ler Brian Falk ved tanken.
Siden har flere og flere valgt at danse med. Brian Falk vurderer, at 350-400 aarhusianere i dag er tangodansere. Dog er de ikke alle aktive på et ugentligt niveau.
“Aarhus har en særlig status, fordi det var det første sted i Danmark, man dansede den argentinske tango. Den kom først til København, da Gunner Svendsen flyttede derover,” forklarer Brian Falk og fortsætter:
“Der er et utroligt socialt miljø omkring tangoen, fordi vi har dansesaloner, hvor man bare kan komme ind fra gaden og være med. Det handler ikke om at hænge i baren og drikke, men om at danse,” forklarer Brian Falk, der driver byens tangodanseskole, Tango Malevaje, sammen med sin partner Lotte Thrane.
LÆS OGSÅ: Ældre danser berøringsangsten væk
Han sammenligner de åbne saloner med dengang, hans mormor gik til bal i Skødstrup og alle mulige andre byer, hvor hun kunne finde musik og et dansegulv.
“Den måde at gå ud på har vi mistet et sted på vejen. Da jeg var ung, gik vi på diskotek, hvor baren var stor og dansegulvet lille. Det ramte vi ofte først, når vi var meget berusede, og det kommer der ikke god dans ud af,” forsikrer han.

Også for de unge

I dansesalonerne kan man møde folk på tværs af alle aldre og niveauer. Og da tangoen kræver koncentration og nærvær, giver den et godt grundlag for et åbent og socialt miljø.
“Det er en svær dans, man skal være vedholdende og lære at elske processen, der er uendelig. Det er ligesom at lære at spille et instrument,” siger Brian Falk om dansen med stort set ingen regler, men den store kunst at følge sin dansepartner.
Der danses tango utroligt mange steder i dag. For eksempel i Hjortshøj, Skanderborg og Skørping. Stort set alle byer har tangohold.
“Jeg fornemmer, at antallet af dansere i år igen er stigende efter nogle år, hvor niveauet har været status quo,” siger Brian Falk.
LÆS OGSÅ: Nicolaj Hübbe eeelsker at komme til Aarhus
Han mener, at miljøet i Aarhus kan blive endnu større, fordi der er et uudnyttet tangopotentiale, som er de studerende og græsrødderne.
“Der er mange voksne, intellektuelle dansere i Aarhus, men i udlandet danser de unge lige så meget. Jeg har udenlandske studerende på danseskolen. De er vokset op med tango,” forklarer han.
Danselærerne mener, at tango også er oplagt for græsrødder og gadedrenge, for det er dem, der opfundet den.

En af de mere avancerede figurer i argentinsk tango er den, hvor damen løfter et ben. Foto: Tahmasbi

En af de mere avancerede figurer i argentinsk tango er den, hvor damen løfter et ben. Foto: Tahmasbi

Bøllerne opfandt dansen

Han fortæller, at det var slaverne, de kriminelle, forbryderne og soldater på orlov, der begyndte at danse den emotionelle tango mellem bordeller og værtshuse.
Da overklassen opdagede tangoen, rykkede den indendørs i de pæne hjem. Gadedrengene kom og spillede, men det var slut med at slå næverne i bordet, for man måtte ikke ødelægge noget.
Efter 23 år i tangomiljøet og 17 år med egen danseskole har Brian Falk de bedste kontakter til verdens dygtigste dansere, som derfor kommer og underviser i Aarhus.
“Verdens 10 bedste par er jævnligt på besøg. Det svarer til, at Messi kigger forbi AGF og træner med en gang imellem. Jeg var heldig at være på rette tid og sted, så jeg har mødt tangostjernerne. De tager ikke til Paris, Berlin eller Helsinki, men til Aarhus,” siger han stolt.
I maj kommer ifølge Brian Falk verdens bedste mandlige danser. Det er i pinsen 18.-20. maj.
Man kan da få masterclasses med argentinske Mariano Chicho Frumboli. Han er som de 'rigtige' tangodansere fra Buenos Aires.

Brian Falk og Lotte Thrane står bag byens eneste tango-danseskole. Foto: Tahmasbi

Brian Falk og Lotte Thrane står bag byens eneste tango-danseskole. Foto: Tahmasbi

Her kan du danse tango i Aarhus:

Tango Malevaje har undervisningshold på Casa V58 mandag til torsdag. Se mere på tangomalevaje.dk – her kan du også se, hvornår de afholder milonga og andre events
På CasaV58 i Vestergade er der tango lab med Tango Malevaje kl. 20-23. Her er baren også åben
Tango Aarhus afholder søndagsmilonga første søndag i måneden i den gamle biograf i Højbjerg kl. 14-17.30
Tango lab for Tango Aarhus finder sted på fredage kl. 19-19.45 på Folkestedet – her er også fredagspráctica kl. 20-23 (næsten) alle fredage
Tango Aarhus har samlet alle tangoarrangementer i en kalender, som kan findes på tangoaarhus.dk/9134/Kalender
De starter også et begynderhold i februar. Man kan tilmelde sig på hjemmesiden.

Publiceret 16 January 2018 08:00