Præsteklumme:

Skal baconelskere diagnosticeres?

Af
Af Laura Gylden-Damgaard

sognepræst i Egå

På skolen i Egå har der i lang tid på 1. klasses gangen hængt en række plakater med pædagogiske illustrationer af vores hjernes forskellige intelligenser. Der er den sproglige, den musikalske, den rumlige, den kropslige, den logiske, den sociale og den personlige. En fin måde at vise børnene på, at vi alle har forskellige talenter og er mennesker på et hav af varierede måder. Derhjemme taler vi om, at det er dejligt, at der er nogle, der har fregner, nogle der går med briller, nogle der har krudt i rumpen, og andre der er stille og indadvendte. Det gør verden til et mere interessant sted at leve. Vi glæder os over mangfoldigheden og over, at der findes mange former for ”normal”.

LÆS OGSÅ: Velkommen til afdelingen for ting, der ikke kan fikses!

Grundtanken i vores samfund er da også stadig den, at hver enkelt har værdi. Men det er alligevel, som om der begynder at snige sig den tendens ind, at vi gerne skal passe ind. Skåret ind til benet iagttager jeg et samfund, hvor elastikken for normalitet er blevet stivere. Man skal ikke stikke særlig meget ud for at få påklæbet en diagnose eller måske ligefrem få ordineret medicin. Her i 2018 vil WHO for eksempel optage diagnosen ”forlænget sorgreaktion” i sin diagnosemanual, hvis et menneske et halvt år efter et tab stadig er i dyb sorg. Antallet af danskere, der er på ADHD-medicin, er steget fra 24.00 i 2001 til 38.000 i 2012. Og der er en stigende snak om de særligt sensitive børn, dog ikke en diagnose (endnu!), men man taler om det som en normalitetsafvigelse.

Hvad bliver det næste? At vi skal sætte mærkater på dem med temperament, dem, der godt kan lide at sove længe, dem, der falder i staver eller dem, der er småforelskede i bacon? Kunne vi i stedet hjælpe hinanden med at hive i en retning, hvor vi glæder os over og giver plads til den varierede flok af mennesker, vi er i stedet for at pege eller diagnosticere, når vi stikker bare lidt ud fra den grå og kedelige masse? Måske kunne det være et fælles nytårsforsæt – at gøre plads til forskellige sorgreaktioner, fregner, briller, krudt i rumpen, baconelskere og andre elskelige variationer af ”normal”.

Godt nytår!
 

Publiceret 13 January 2018 07:00